Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Egészség

A sportorvos tíz tanácsa szülők, gyermekek és edzők számára

Megoszt
sportorvos tíz tanácsa szülőknek, gyermekeknek, edzőknek

A gyermekek töretlen testi-lelki, szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, sportolás. Előnyei nem csupán a fiatal szervezet egészséges fejlődésének biztosításában, valamennyi szerv és szervrendszer – légzés, vérkeringés, anyagcsere, mozgatórendszer – optimális működésében, de a környezeti, vagy egyéb okok miatt létrejövő stresszek könnyebb elviselésében, kedvezőbb szociális  beilleszkedésben és egy egészséges önbizalom kialakulásában is megmutatkoznak.

  1. Minden gyermek legalább napi 60 percet töltsön el szabadban való játékokkal.
  2. A képernyő előtt töltött idő (TV, videó, videó játékok stb.) ne legyen több 60 percnél.
  3. A szülők mutassanak jó példát sportos, aktív életmódból.
  4. A szülők serkentsék az iskolát arra, hogy a gyermekek vonzóbb, jobb testnevelésben részesüljenek.
  5. A gyermekek iskolán kívüli, vagy iskolai órák utáni mozgásprogramja legyen változatos, tartalmazzon minél több fajta sportmozgást.
  6. Ha a gyermek túlsúlyos, vagy kövér igen fontos, hogy rendszeresen mozogjon, azonban legalább fél évente ellenőrizze orvos és tanácsos dietetikussal való konzultáció is.
  7. Versenyszerű sportolás kezdetekor feltétlenül szükséges sportorvosi vizsgálat annak eldöntése céljából nincs-e valamilyen sportolást kizáró szervi elváltozás.
  8. A versenyzés körülményeit a gyermek korának megfelelő korcsoport előírásai szabályozzák. A gyermekek edzéseit gondosan kell megtervezni, időtartamuk rövidebb, mint a felnőtteké.
  9. A pubertás kora előtt nem ajánlatos versenyszerű súlyemelés, vagy hosszútávfutás.
  10. Helyesen táplálkozó gyermekek általában nem szorulnak táplálékkiegészítőkre, ha valamilyen okból mégis sor kerülne használatukra ajánlatos sportorvossal, vagy dietetikussal való megbeszélés.

A legfontosabb: olyan sportot űzzön a gyermek, amely számára örömöt jelent!

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.