Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Egészség Környezetvédelem

Légszennyezés, levegőminőség: a szabadtéri sportok résztvevőinek biztonsága – a sportorvos gondolatai

Megoszt

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap a sporttevékenységek résztvevői számára biztonságosabb környezet kialakítása. Míg a sportbiztonság terén elért előrelépések elsősorban a visszaélések és a bántalmazás, valamint a COVID fertőzés utáni sportoláshoz való visszatérési protokollok kezelése körül forogtak, a sportbiztonságnak a szabadtéri sportkörnyezetek levegőminőségével kapcsolatos aspektusát figyelmen kívül hagyták. A levegő szennyezettsége még alacsony szinten is negatívan befolyásolhatja az emberi egészséget és teljesítményt.

A légszennyezés és az emberi egészségre gyakorolt hatásainak megértése

A légszennyezés kémiai, fizikai és biológiai anyagok keveréke. A légszennyező anyagoknak különböző típusai vannak, beleértve a finom részecskéket (PM2.5), a szén-monoxidot (CO), a talajközeli ózont (O3), a kén-dioxidot (SO2) és a nitrogén-dioxidot (NO2). Ezek a szennyező anyagok számos forrásból származhatnak, beleértve a gépjárművek, a mezőgazdaság és az ipar kibocsátását.

A légszennyező anyagoknak való rövid távú kitettség összefüggésbe hozható a tüdőfunkció csökkenésével és az asztma fellángolásával. Nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a hosszú távú expozíciót a tüdőrák, a stroke, a szívbetegségek, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és a korai halálozás fokozott kockázatával hozták összefüggésbe.

Bár az olyan forrásokból származó légszennyező anyagok, mint a közlekedés, a gyárak és az erdőtüzek mindenki egészségét negatívan befolyásolhatják, a fokozott kockázatnak a gyermekek, az idősebb felnőttek, az állapotos nők és a már meglévő krónikus egészségügyi problémákkal küzdő egyének vannak kitéve. Bár talán nem is sejtenénk, a sportolók is fokozott kockázatnak vannak kitéve.

légszennyzés

Hogyan hat a légszennyezés a sportolókra

A sportolóknak több oxigénre van szükségük ahhoz, hogy az edzések és versenyek során a legjobb teljesítményt nyújtsák. E megnövekedett oxigénigény kielégítése érdekében a sportolók gyorsan és mélyen lélegeznek, nagy mennyiségű levegőt juttatva a tüdejükbe. Ha a sportolók olyan területen tartózkodnak, ahol légszennyezettség van, ez azt is jelenti, hogy nagyobb mennyiségű légszennyező anyagot lélegeznek be.

A fizikai aktivitást végzők és sportolók azért is fokozottan ki vannak téve a légszennyezés kockázatának, mert a megerőltető tevékenységek során elsősorban a szájukon keresztül lélegeznek. Ez azt jelenti, hogy az általuk belélegzett levegő megkerüli az orr természetes szűrőmechanizmusát, ami azt eredményezi, hogy több légszennyező anyag kerül közvetlenül a tüdőbe. Egyes légszennyező anyagok, például gázok és finom részecskék, a tüdőből a véráramba kerülhetnek, és a tüdőn kívül más szerveket is befolyásolhatnak.

Rövid távon a légszennyező anyagoknak való fokozott kitettség azáltal befolyásolhatja a sportteljesítményt, hogy nehezebbé teszi a légzést, és növeli az aerob edzés közbeni megterhelés érzetét (érzékelt terhelés). Hosszú távon ez a fokozott expozíció számos egészségkárosító hatáshoz vezethet, amelyek akadályozhatják a sportolásban való részvételt. A már meglévő egészségügyi problémákkal, például asztmával küzdő sportolók még inkább ki vannak téve a légszennyezés hatásainak.

Stratégiák a légszennyezésnek való kitettség csökkentésére a szabadtéri sportok esetében

A sportszervezetek, edzők és tisztségviselők felelősek a résztvevők biztonságáért. Világszerte széles körben alkalmazzák a villámlással kapcsolatos irányelveket, hogy megvédjék a szabadtéri sportok résztvevőit az ezzel kapcsolatos veszélyektől. Hasonlóképpen a szabadtéri sportok szervezetei, edzői és tisztségviselői is megvédhetik magukat, a sportolókat és a nézőket a szabadtéri sporttevékenységek során a légszennyezésnek való kitettségtől. A stratégiák közé tartoznak:

  • Figyelje a híreket és a megbízható közösségi médiaforrásokat a helyi és regionális közegészségügyi levegőminőségi riasztások miatt.
  • A szabadtéri sporttevékenységek kerülése vagy átütemezése olyan napokon, amikor a levegő minősége rossz.
  • A szabadtéri sporttevékenységek áthelyezése beltéri helyszínekre, ha a levegő minősége rossz.
  • Válasszon a szabadtéri sporttevékenységek helyszínéül olyan helyeket, amelyek távol vannak a légszennyezés forrásaitól, például gyáraktól vagy nagy forgalmú utaktól.

A levegőminőségi egészségügyi index használata

Az egyik eszköz, amelyet a sportban résztvevők használhatnak a levegőminőség ellenőrzésére, a levegőminőségi egészségügyi index. A „Magyar Levegőminőségi Index”, amely megtalálható az Országos Meteorológiai Intézet oldalán, egy közegészségügyi eszköz, amelyet arra használnak, hogy közöljék a légszennyezésnek való kitettség kockázatait az Ön területén. Az index a légszennyező anyagok kombinált egészségügyi hatásaihoz kapcsolódó relatív egészségügyi kockázatot mutatja be. A kockázatok egy 1-től 6-ig terjedő skálán alapulnak. A relatív kockázat az alacsony kockázattól egészen a nagyon magas kockázatig terjed.

légszennyezés idex

A „Magyar Levegőminőségi Index” bemutatja az aktuális, megfigyelt légszennyezettségi adatokat, és előrejelzi az értékeket a nap későbbi szakaszára és a következő napra is. A kockázat bemutatását egészségügyi üzenetek kísérik, amelyek segítségével eldöntheti, hogy biztonságos-e a szabadtéri sportolás az Ön területén, vagy fontolóra kell vennie a tevékenység átütemezését vagy lemondását. A következő napokra előre jelzett értékek megadásával a „Magyar Levegőminőségi Index” segíthet Önnek a jövőbeli szabadtéri tevékenységek megtervezésében.

légszennyezés index

A szabadtéri sporttevékenységek végzésének optimális időpontja az, amikor az egészségügyi kockázat alacsony. Akkor is megtarthatja tevékenységét, amikor az egészségügyi kockázat mérsékelt, de figyelnie kell a résztvevőket a tünetekre, és ennek megfelelően változtatnia kell a tevékenységet. Ha az egészségügyi kockázat magas, akkor törölni kell a tevékenységet, és át kell ütemezni azt olyan időpontra, amikor az egészségügyi kockázat alacsony. Vagy, ha lehetséges, helyezze át a tevékenységet egy beltéri helyszínre, például egy iskolai tornaterembe.

A szabadban sportolók védelme érdekében a sportszervezeteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a légszennyezés milyen hatással lehet a sportban részt vevőkre, a sportolóktól és edzőktől kezdve a nézőkön át a tisztségviselőkig.

hirdetés

Forrás

Irodalom

Tagek

Talán ez is érdekel