Betöltés

Mit keresel?

Sportpszichológia Sportszülők

Mentálisan erősek a gyerekeid?

Megoszt

Mentálisan erősek a gyerekeid? Lehet őket nagy dolgokra sarkallni, vagy kényeztetni kell őket? Jól kezelik a csalódást és a kudarcot, vagy félnek tőle, és ezért kerülik a kihívást jelentő helyzeteket? Félnek-e a szigorú, igényes edzőktől, vagy boldogulnak tőlük? Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeinknek mentálisan keménynek kell lenniük, ha a való világban érvényesülni akarnak. A sport nagyszerű módja annak, hogy megadja nekik ezeket az eszközöket. Íme 5 tipp a gyerekek mentális erőnlétének növeléséhez.

A küzdelem jó dolog!

Ha azt akarod, hogy a gyerekeid mentálisan erősnek nőjenek fel, akkor küzdeniük KELL! Elsőrorban nem a könnyű tanárainkra vagy edzőinkre emlékszünk, hanem a keményekre. Vannak köztük túlzások… persze, és nem kell elfogadnunk a felnőtt mentoroktól olyan viselkedést, amely szidja a gyermekeinket a képességeik miatt. Ha elmész az edzőterembe a barátaiddal vagy egy személyi edzővel, ki motivál jobban, az aki azt mondja, hogy “rendben van, hagyd ki az utolsó sorozatot“, vagy az, akik azt mondják, hogy “csináld újra, csináld jobban, többet tudsz“? Kire hallgatsz inkább? Valószínűleg az utóbbira.

Vedd körül a gyerekeidet olyan edzőkkel és tanárokkal, akik őszinte és néha fájdalmas visszajelzést adnak, és mentálisan kemény gyerekeket fogsz nevelni, akik magas szinten is teljesítenek.

Mentálisan erősek

Hagyd, hogy néha elbukjanak!

Létezik egy mítosz, amely szerint ha a gyerekeink kudarcot vallanak, az önbecsülésük és önbizalmuk csorbát fog szenvedni. Ez nem igaz, különösen akkor nem, ha segítünk a gyerekeinknek a kudarcot, annak okait feldolgozni, megérteni.

Kutatók kimutatták, hogy ha elmagyarázzuk, hogy a kudarc a tanulási folyamat része, és valójában a teljesítmény szükséges összetevője, akkor az önbecsülésükre nincs negatív hatással. Sőt, ha megfelelően elmagyarázzuk a kudarc szükségességét, a későbbi teszteken a gyerekek gyakran jobban teljesítenek azoknál a társaiknál, akiknek nem mondjuk el, hogy nem baj, ha küzdenek, és néha kudarcot vallanak. Magyarázza el tehát a kudarc szükségességét, és teremtsen olyan környezetet, ahol a gyerekek nem félnek a kudarctól, és hosszú távon jobb teljesítményt fog tapasztalni a gyerekektől.

Dicsérjék az elért eredményeket

Erről már beszéltünk korábban, de nem tudom elégszer megismételni, hogy a gyermeked erőfeszítései helyett a képességeinek dicsérete (olyan okos vagy, olyan művészi vagy, olyan nagyszerű játékos vagy) valójában káros lehet a gondolkodásmódjukra, és végső soron a teljesítményükre. Mentálisan erős gyereket akarsz, aki a lehetőségeihez mérten teljesít? Akkor dicsérd meg az erőfeszítéseiket, emeld ki a sportba fektetett munkájukat, a plusz edzésórákat, az edzéseken tett plusz erőfeszítéseiket stb. Ez az, ami segíteni fog abban, hogy a gyerekeid kemény, magabiztos és erős emberekké váljanak. Az erőfeszítés mindig a végső siker kulcsa.

A szigorúság, határozottság jó dolog

Szigorú edzőnek lenni, vagy határozott edzőket és tanárokat biztosítani a gyerekeidnek, valójában jó dolog. Tanulmányok azt mutatják, hogy a gyerekek nemcsak jobban teljesítenek szigorú edzők/tanárok mellett, hanem végül (néha évek múlva) rájönnek, milyen előnyei vannak annak, ha van egy vezetőjük, aki azt mondja nekik, hogy csináld újra, csináld jobban, ez a legjobb erőfeszítésed stb. A gyermeke jobban teljesít matekból, mint angolból? Jó eséllyel a matektanár többet követel! Vegye körül a gyerekeit olyan emberekkel, akik mindig a legnagyobb erőfeszítéseiket követelik meg. Keményebbek lesznek, és ezt hosszú távon értékelni fogják.

edző feszültsége mentálisan erősek

A mérsékelt stressz jó

A kutatások azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik mérsékelt mennyiségű stresszel találkoznak, a jövőben valóban ellenállóvá válnak a stresszes helyzetekkel szemben. Mivel a gyermekeinket nem tudjuk egész életük során megvédeni a nehéz, stresszes helyzetektől, miért ne taníthatnánk meg őket arra, hogyan kezeljék azokat, amikor még fiatalok? Valami olyan egyszerű dolog, mint egy nehéz tanár vagy edző, segíthet a gyerekeknek abban, hogy kifejlesszék a reális világban való élethez szükséges rugalmasságot, és amikor a sportban nehéz helyzetek adódnak, magas szinten teljesítsenek, amikor mások körülöttük összeomlanak!

Sok szerencsét a mentális keménység létrehozásához a gyerekeidben! A folyamat nem mindig könnyű, és akár érzelmileg is fájdalmas lehet számodra és számukra is, ahogy a stresszes, nehéz környezetben küzdenek. Csak ne feledd, hogy egy életre szóló, szilárd alapot építesz a gyerekeidnek. Egészen biztos vagyok benne, hogy a mentális erőre és szilárdságra épülő alapozás jó szolgálatot fog tenni nekik!

hirdetés

A cikket együttműködő partnerünk, John O’Sullivan, a Changing the Game Project alapítója, vezetője írta!

Tagek

Talán ez is érdekel