Betöltés

Mit keresel?

Sérülés megelőzése Sportártalmak Sportsérülés Sportszülők

A leggyakoribb gyermekkori sportsérülések

Megoszt

Akut sportsérülések

Növekedési zónában bekövetkező törések

A kisgyermekeknél a növekedési zónában bekövetkező törések a leggyakoribbak. A Philadelphiai Gyermekkórház szerint a leggyakoribb növekedési zónában bekövetkező törések a következő csontokban fordulnak elő:

 • Combcsont (femur)
 • Az alsó lábszár csontjai (sípcsont és szárkapocscsont)
 • Az alkar külső csontja (orsócsont), a csuklónál
 • Boka-, lábfej- vagy csípőcsont
 • Az ujjak hosszú csontjai (ujjpercek)

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete szerint a gyermekkori törések 15 százalékát a növekedési zóna sérülései okozzák. Kétszer olyan gyakran fordulnak elő fiúknál, mint lányoknál. A fiúknál a növekedési zónában bekövetkező törés a legnagyobb valószínűséggel 14 és 16 éves kor között fordul elő. A lányoknál 11 és 13 éves kor között nő meg e sérülések valószínűsége.

Ficam (váll és térdkalács)

A ficamok általában két, normál esetben érintkező csont közötti érintkezés teljes elvesztését jelentik.

A vállficam a leggyakoribb sérülés az olyan kontakt sportágakban, mint az amerikai futball és a rögbi, valamint a fej felett játszott sportokban, mint például a röplabda, a baseball, a kosárlabda és a súlyemelés. Az Aspetar nevű sportorvosi szaklap szerint korábbi beszámolókból az látszik, hogy a középiskolás sportolóknak négyszer nagyobb eséllyel ficamodik ki a válluk, mint a felnőtteknek.

A térdkalács diszlokációját okozhatja ütközés vagy túlzott csavarás vagy túlhúzás. Ha egy baseball játékos úgy lendíti meg az ütőt, hogy közben a lábát elfordítás nélkül egy helyben tartja, akkor a térdkalács kimozdulhat a helyéről a terhelődéstől. A térdkalács-ficam gyakori a kontakt sportokban, de az olyan ugró és csavaró mozdulatokkal járó sportokban is, mint a baseball, a kosárlabda, a röplabda, a torna és a tánc. Ritkábban fordul elő olyan sportokban, amelyek nagyobb térdvédelmet igényelnek, mint például a hoki.

sportsérülések sportorvos jégkorong

Elülső keresztszalag (ACL) szakadás

Az elülső keresztszalag az egyik leggyakrabban sérülő térdszalag, évente mintegy 200 000 sérüléssel. A sérülést korábban felnőtt sérülésnek tekintették, de mivel a gyerekek egyre inkább a versenysportok részeseivé válnak, egyre több fiatal sportoló szenved ACL-sérülést.

Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a lányok nyolcszor nagyobb eséllyel szenvednek keresztszalag-sérülést. A gyermekek elsősorban az olyan tevékenységek során vannak kitéve a sérülés kockázatának, amelyeknél jellemző a lassulás vagy a gyors irányváltás, mint például az amerikai futballban vagy a fociban.

Szerencsére a keresztszalag-sérülés a térd megerősítésével megelőzhető.

Gyermekkori sportsérülések – A leggyakoribb túlterheléses sérülések

A Children National felmérése szerint ezek a leggyakoribb gyermekkori sportsérülések, amelyek túlterhelés miatt következnek be:

A túlterheléses sérülés típusai

Ugrótérd (patella tendinitis)

Tünetek: Érzékenység közvetlenül a térd alatt vagy a sípcsont felső részén;

Lehetséges ok: A térdízületben található patella-ín ismétlődő megfeszítése gyulladást és fájdalmat okoz, különösen ugró tevékenységek során.

hirdetés

Dobókönyök vagy vállsérülés (proximal humeral epiphyseolysis)

Tünetek: Fájdalom a könyök vagy a váll területén, különösen aktivitás után;

Lehetséges ok Ismétlődő, fej feletti dobómozdulatok, amelyek károsodást és gyulladást okoznak a kar csontjainak növekedési zónáján (vagy egy törés következtében).

Porcleválás

Tünetek: Térdfájdalom és duzzanat. Ez az állapot könyökfájást is okozhat, hasonlóan a dobókönyökhöz.

Lehetséges ok: A térdízület porcának egy darabja elválik az ízület felszínétől. A különböző elméletek szerint öröklődhet vagy anyagcsere-probléma okozhatja.

Sever-kór

Tünetek: Sántítással járó sarokfájdalom, főleg futással kapcsolatos tevékenységek után;

Lehetséges ok: Az ismétlődő futási vagy ugrási tevékenységek az Achilles-ín sarokcsontra gyakorolt húzását okozzák.

sportsérülések sportorvos

Mediális Tibiális Stressz Szindróma

Tünetek: Fájdalom és érzékenység a sípcsonti részen;

Lehetséges ok: A túlzott futás, a kemény felületeken (betonon) való futás és a nem megfelelő cipő viselése gyakran sípcsontfájdalmat okoz.

Sinding-Larsen-Johansson-kór

Tünetek : Térdfájdalom, különösen ugrással járó tevékenység után;

Lehetséges ok: Ezt a betegséget a térdkalács törése okozza a térd patella-ínének ismétlődő megnyúlása miatt (az ín elhúzódik a csonttól).

Spondylolisthesis

Tünetek: Hátfájdalom

Lehetséges ok: Ezt az állapotot a derékrész túlzott hajlítása és nyújtása okozza. A röntgenfelvételeken az látható, hogy az ágyéki gerinc egy csigolyájának egy része előre csúszik az alatta lévő csigolyákon. Gyakran látható partjelzőknél, tornászoknál és korcsolyázóknál.

Spondylolysis

Tünetek: Hátfájdalom

Lehetséges ok: Ezt az állapotot a derékrész túlzott hajlítása és nyújtása okozza. Gyakran látható partjelzőknél, tornászoknál és korcsolyázóknál. Az egyik csigolya fáradásos törése látható a röntgenfelvételen.

sportsérülések sportorvos

Hogyan lehet megakadályozni, a túlterhelés miatt bekövetkező gyermekkori sportsérüléseket

Azok a tanulók, akik már korán egy sportágra szakosodnak, serdülőkorukban hajlamosabbak a túlterheléses sérülésekre. Amikor a gyermek ugyanazokat az izomcsoportokat használja és ugyanazon testrészét terheli újra és újra, akkor túlterheléses sérülések következnek be. Ahelyett, hogy egész évben egyetlen sportágban jeleskednének, a fiatal sportolóknak háromféle sportot is űzniük kellene a különböző izomcsoportok felépítéséhez, és szüneteltetniük kellene bizonyos testrészek folyamatos terhelését.

Szakemberek a fájdalmak korai kezelését és a szükséges pihenőidő betartását ajánlják valamint azt is javasolják, hogy a szülők ösztönözzék a szervezett sportba beiktatott szüneteket. A nyár a szabadidős sportok időszaka lehet, így biztosítva a test regenerálódását. Végül olyan alacsony intenzitású keresztedzéseket javasol, mint a jóga, az úszás vagy a kerékpározás, melyek más izomcsoportokat erősítenek.

Rendkívül fontos az is, hogy az edzők egyértelműen tisztában legyenek azokkal a különböző gyermekkori sportsérülések típusaival, amelyek előfordulhatnak, és hogy bárhol is eddzen a gyermekünk, legyenek orvosok a közelben. Ha úgy dönt, hogy gyermekét például nyári focitáborba küldi, győződjön meg arról, hogy rendelkezésre áll egy orvosi csapat, amely sérülés esetén el tudja látni a gyermeket.

Ajánlások a gyermekkori sportsérülések megelőzésére

 • Többféle sportot űzzön (ne csak egyet egész évben)
 • Vegye figyelembe a fájdalmakat (pihenjen és regenerálódjon)
 • Iktasson be hosszabb szüneteket a sportágába (használja ki a nyári vakációt a szabadidős sportokhoz)
 • Használja ki ezeket a szüneteket alacsony hatású keresztedzésekre (jóga, úszás, kerékpározás)
 • Győződjön meg arról, hogy ahol a gyerekek ott edzenek, ott orvosok is vannak.
sportsérülések sportorvos

A sportsérülések miatti szorongás megbeszélése

Sok komoly fiatal sportoló szenved a sérülések miatti szorongástól, különösen súlyos sérülések után. Ez a szorongás különböző félelmekből ered. Attól tartanak, hogy nem tudnak majd olyan jól játszani, mint korábban, hogy sportolói karrierjük megszakad, hogy megsérülnek és újra átélik a fájdalmat, és / vagy vissza kell ülniük a kispadra stb.

Egyes sportolók súlyos pszichés tünetektől szenvednek a sérülés után, például:

 • Pánikrohamok
 • A sérüléssel kapcsolatos rémálmok vagy visszaemlékezések
 • A sérüléssel kapcsolatos emberek vagy helyek kerülése.

Különféle programok állnak rendelkezésre a sérülés utáni szorongásban szenvedő sportolók megsegítésére.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.