Betöltés

Mit keresel?

Betegség és sport Parasport Speciális sport

Mikor forduljunk sportorvoshoz? A sportorvos tevékenységéről röviden

Megoszt
sportorvos vizsgál

Sokan vannak, akik a sportorvos tevékenységéről még csak hallomásból értesültek, pedig ez a szakterület nem csak a versenysportolóknak lehet segítségükre. Ízületi gyulladással, hátfájással, térdfájdalommal irány a sportorvos!

A sportorvos a versenysportolóknál kiemelten fontos!

sportorvos

A sportorvos tevékenysége különösen a versenysportban kiemelten fontos. A mai modern élsport olyan elvárásokat támaszt, amit csak egy egészséges, arra alkalmas személy képes egészségkárosodás nélkül teljesíteni. Sokszor hatalmas igénybevételt jelent önmagában egy-egy edzés is, magáról a versenyszezonról, a teljes éves felkészülésről nem is beszélve. Bármely rendszeres mozgásprogram megkezdése előtt tanácsos egy egészségügyi szűrővizsgálaton részt venni. Egy ilyen szűrővizsgálat több területre is kiterjedhet, de a fizikai terhelés tolerálása szempontjából fontos kardiológiai vizsgálatokat mindenképp tartalmaznia kell.

hirdetés


Kiknek kimondottan javasolt, sőt szinte kötelező lenne ez a fajta szűrővizsgálat? Az Amerikai Sportorvos Társaság (ACSM) ajánlása szerint, általánosságban minden 45 év feletti férfinak és 55 évnél idősebb hölgynek ajánlott. Ezen felül nagyon fontos azoknak, akiknél magas vérnyomást és koleszterinszintet diagnosztizáltak, akik valamilyen cukoranyagcsere-zavarral küzdenek, rendszeresen dohányoznak, fokozottan túlsúlyosak (BMI>30), illetve fizikailag inaktív életet élnek.

Szűrővizsgálatok fontossága, nem csak élsportolóknak!

laborparaméter, vér hematokrit

A rutin vérvizsgálat, egy vérnyomás mérés hasznos információkkal látja el a szakembereket, de nem feltétlen elegendő ahhoz hogy teljes körűen, biztosan megállapítsák, valaki alkalmas-e az adott sporttevékenység űzésére vagy sem.

A sportorvosi alkalmassági – és szűrővizsgálatok sportág specifikusan szabályozzák a vizsgálatok körét. Ez a versenysportban a versenyzési engedély megszerzéséhez kötelezően előírt.

Éppen ezért, ha valaki “amatőr” szabadidő sportolóként nagyobb erőpróbákra, pl. utcai futóversenyekre is készül, számukra is javasolt a komplex, sportorvosi vizsgálat. A vizsgálatok pontos menetrendje a Magyar Sportorvos Társaság honlapján megtekinthető.

Ismerjük fel saját korlátainkat!

A kisebb vagy akár maradandó sérülések, akkor kerülhetők el eredményesen, ha tisztában vagyunk teljesítőképességünk határaival. Tipikus probléma az úgymond “újrakezdők” esete, amikor valaki korábban bár aktívan sportolt, hosszú kihagyás után felnőtt fejjel, hirtelen belefog a rendszeres testmozgásba.

Mi számít rendszeres testmozgásnak? Heti három alkalommal 30-60 perc fizikai aktivitás már elegendő ahhoz, hogy a sport jótékony hatásait élvezhessük.

Versenyzői engedélyek, teljesítménydiagnosztika

teljesítményélettani mérés

A versenyzői engedélyek kiadása mellett a sportorvosok a teljesítménydiagnosztikai felmérésekben is aktívan részt vesznek. Segítségükkel az edzők és a sportoló felkészítésben szerepet vállaló, más sport-szakemberek közösen elemezhetik az addig elvégzett edzésmunkát, illetve a fizikai felkészülés új irányvonalait alakíthatják ki.

Hol találunk sportorvost?

Elvileg Magyarországon nagyobb településeken, a megyeszékhelyeken találni sportorvosi rendelőt. Az általános orvosi diplomával rendelkezők előtt nyitva áll a lehetőség, hogy sportorvosokká képezzék magukat, ehhez külön elméleti és gyakorlati blokkból álló szakvizsgát kell tenniük. A magyar sportorvosok hagyományosan jól felkészült szakemberek, több éves speciális tapasztalattal, néhányan korábbi versenyzői, sportolói múlttal is rendelkeznek. Mivel  a sportorvosok egyes sportágak csapatorvosaiként vagy sportesemények ügyeletes orvosaiként is tevékenykednek, van rá esély, hogy olyan szakemberrel tudunk konzultálni, aki az általunk választott sportágat jól ismeri, az azzal járó fizikai, mentális terhelés mértékével is tisztában van.

A mozgás, a fizikai aktivitás önmagában is egyfajta “gyógyszer” amely “recept nélkül” is elérhető, jelentősége leginkább egészségünk megőrzésében, egyes betegségek prevenciójában van. Mára ez az általánosan elfogadott, tudományos tényekkel alátámasztott vélekedés. Nyilván egy napi szinten a sportban dolgozó orvost erről nem kell sokáig győzködni, számára ez egyértelmű, még a sportág, a megfelelő egyesület vagy edző kiválasztásában is segítséget nyújthat.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.