Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Probiotikumok – étrend-kiegészítőkről röviden

Megoszt

Mik ezek a probiotikumok?

A probiotikumok élő mikroorganizmusok (baktériumok), amelyek a bélrendszerünkben élnek és kulcsfontosságúak a beleink egészsége, emésztése és immunitásunk szempontjából. Megtalálhatóak bizonyos joghurtokban és más tejtermékekben, melyek bizonyos baktériumkultúrákat tartalmaznak, valamint kapszulákban és porokban is árusítják őket. A kereskedelemben használt legelterjedtebb fajok a Lactobacillus acidophilus, a Bifidobacterium bifidum és az L.casei imunitass® kultúrák.

Hogy működnek?

A probiotikumok a vékonybél rekolonizálásával (újratelepítés) és a betegséget okozó baktériumok kiszorításával működnek, ezáltal erősítve vagy helyreállítva a bélflóra egyensúlyát.

Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre?

A nagy terhelések az immunrendszert is megterhelik, növelve ezzel a fertőzések – mint pl. a felsőlégúti –, megbetegedések lehetőségét. Tanulmányok alapján a hosszan tartó intenzív edzések során az immunfunkciókat ellátó sejtek károsodnak. A probiotikumokról kimutatták, hogy sportolóknál a téli hónapok során csökkentik a felsőlégúti megbetegedések előfordulását, mindeközben csökkenthetik a gyomor-bélrendszeri panaszokat, amely a hosszabb terhelésekkel jár. Az ausztrál sportintézet által végzett tanulmány megállapította, hogy a probiotikus készítmények drámai módon csökkentették a felsőlégúti fertőzések kockázatát és hosszát az elit hosszútávfutóknál (Cox et al., 2008).

Azok, akik probiotikus kiegészítést alkalmaznak, a 4 hónapos edzésperiódus alatt csupán 30 napon át tapasztalták a felsőlégúti megbetegedések tüneteit, míg a placebo csoport tagjai 72 napon át, és a tünetek is kevésbé voltak súlyosak. Úgy gondolták, hogy ez az interferonok (immunsejtek, amelyek a vírusokkal küzdenek) magasabb szintjének volt köszönhető. Egy utánkövetéses tanulmányban, ahol versenyszerűen sportoló kerékpárosokat vizsgáltak, azt találták, hogy a 11 héten át tartó probiotikus kiegészítés után 30 %-kal csökkent az alsólégúti megbetegedések súlyossága és időtartama, összehasonlítva a placebo csoport eredményeivel (West, 2011).

Emellett a bélrendszeri tünetek súlyossága is csökkent és a sportolók a megfázás és influenza elleni szereket is ritkábban alkalmazták. Egy randomizált, kontrollált vizsgálat (a vizsgálatok aranystandardja) áttekintése során arra a következtetésre jutottak, hogy a probiotikumok hatékonyan lépnek fel a felsőlégúti megbetegedésekkel szemben, így csökkenthetik az antibiotikumok használatának sűrűségét, összehasonlítva a placebo csoporttal (Hao et al., 2011).

Szükségem van rájuk?

Fokozhatják az immunrendszer működését, ezzel elősegíthetik a bélrendszeri, illetve a felsőlégúti fertőzések elleni védelmet és a tüneteik csökkentését. Javíthatja a bélrendszer egészségét és növelhetik a tápanyagok biohasznosulását.

Van valamilyen mellékhatása?

Nincsenek jelentett, káros egészségügyi mellékhatásai.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel