Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Arginin / Nitrogén-oxid kiegészítők – étrend-kiegészítőkről röviden

Megoszt

Mik ez az arginin?

A nitrogén-oxid (NO) kiegészítők aktív hatóanyaga az L-arginin, amely nem esszenciális aminosav, tehát természetes módon testünk állíja elő. Általában arginin Alfa-ketoglutarátként (AAKG) és Arginin-ketoizokaproátként (AKIC) kerül forgalomba. Ezeket az étrend-kiegészítőket többnyire a testépítőknek szánják, hogy meghosszabbítsák és segítsék az izomzat működését, növeljék a zsírmentes testtömeget és az erőt.

Hogyan működik?

Az arginin egy aminosav, amely a szervezetben könnyen átalakul nitrogén-oxiddá. A nitrogén-oxid egy gáz, amely az értágulatot szabályozza, így növelve a véráramlást, ezzel lehetővé téve a tápanyagok és az oxigén szállításának gyorsítását. A kiegészítő mögött az az elmélet áll, hogy súlyemelés során növeli az izomzat állóképességét, elősegíti a regenerációt és az izomzat növelését.

Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre?

Kevés kutatás van, amely ezeket az állításokat közvetlenül is alátámasztja. Több tanulmány elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy a nitrogén-oxid kiegészítés a kezdőknek csupán kis előnyt nyújt, de a magasabb edzettségi szinten lévőknek vagy a nőknek sem képes sokkal többet nyújtani (Bescos et al., 2012). A legtöbb tanulmány azt sugallja, hogy az arginin kiegészítés nincs hatással az élsportolók nitrogén-oxid termelésére vagy az elit sportolók teljesítményére (Liu et al., 2009). Egy tanulmányban nem találtak különbséget a sportolók nitrogén-oxid szintjében, a véráramlásuk sebességében vagy a teljesítményükben, attól függetlenül, hogy alkalmaztak-e AAKG kiegészítést, vagy sem (Willoughby et al., 2011).

Szükségem van rá?

Sajnos az arginin nem valószínű, hogy növelné a teljesítményed, mivel nem növeli érzékelhető mennyiségben a nitrogén-oxid szintjet. Más nitrogén-oxid fokozók – mint pl. a céklalé – valószínűleg hatékonyabbak lesznek (lásd 113. oldal).

Van valamilyen mellékhatása?

A termékeken ajánlott adagok alkalmazása esetén nem valószínű, hogy bármilyen mellékhatásuk lenne.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel