Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Slider Sportszülők Utánpótlássport

Miért nem baj, ha sportoló gyermeke idén nyáron semmit nem csinál? – A lassítás előnyei

Megoszt
sportoló gyermek

Miért nem baj, ha sportoló gyermeke idén nyáron semmit sem csinál. Sok sportoló iskolai éve a megállás nélküli edzések, egyéni képzések, rehabilitáció, felkészülés, elmemunka, meccsek, órákon át tartó autóban ülések, utazások különböző meccsekre és versenyekre való járással telt, és mindezeken felül iskolába járás, a házi feladat és minden egyéb társadalmi vagy családi kötelezettség terhelte Őket. Ez nagyon sok. És bár az elkötelezettség, a kemény munka és a szívósság nagyszerű tulajdonságok, van egy alulértékelt aspektusa egy sportoló életének, ami ugyanolyan fontos … a pihenés.

Ha a sportolóknak megengedjük, hogy ne csináljanak semmit, és hagyjuk, hogy a testük, lelkük pihenjen, az nem csak rendben van, hanem kritikus fontosságú. Itt van, hogy miért:

Fizikai regenerálódás

Manapság a sportolók nem csak egész évben játszanak, hanem akár több sportágat is űznek, és megfelelő pihenőidő nélkül sérülést kockáztatnak. A pihenés lehetővé teszi, hogy az izmok helyreálljanak, csökkentve a húzódások és a túlterheléses sérülések esélyét. Ráadásul a kipihent test jobban teljesít, amikor újra edzésbe kell állni.

Mentális jólét

Az állandó teljesítménykényszer mentális fáradtsághoz és stresszhez vezethet. Ha szünetet tartanak, a sportolók feltöltődhetnek, csökkentve a szorongást és megelőzve a kiégést. Mentális újraindulást biztosít, ami elengedhetetlen a sporttal való egészséges kapcsolat fenntartásához.

sportoló gyermek

Kreatív felfedezés

Amikor a sportolók nincsenek szigorú időbeosztáshoz kötve, lehetőségük van más érdeklődési körök felfedezésére. Ez a „semmittevés” időszak kreativitást ébreszthet, ami új hobbikhoz és készségekhez vezethet, amelyek a sportoláson túl is gazdagítják az életüket. Ha valaha is abbahagyják a sportolást, az egyéb érdeklődési körök megléte kritikus fontosságú a jólétük szempontjából.

A rugalmasság építése

Az unalom pillanatainak lelassítása és elfogadása jelentősen hozzájárulhat a sportolók ellenálló képességéhez. Amikor a sportolók belekeverednek az igényes időbeosztásukkal járó nyüzsgésbe, gyakran kimaradnak abból, hogy megtanuljanak egyszerűen csak önmagukkal lenni. Azáltal, hogy szándékosan tartanak szüneteket, türelmet és a tétlenséggel való megbirkózás képességét fejlesztik, amelyek értékes életvezetési készségek. Ez elősegíti az önállóság és a belső erő érzését, és felkészíti őket arra, hogy kiegyensúlyozottan nézzenek szembe a sportkarrierjük hullámvölgyeivel,kudarcaival. Ez a rugalmasság nem csak a pályán előnyös, hanem az élet különböző kihívásaihoz való erősebb, alkalmazkodóbb hozzáállásban is megmutatkozik.

A kapcsolatok erősítése

A pályától távol töltött idő lehetővé teszi a sportolók számára, hogy mélyebb kapcsolatot alakítsanak ki a családdal és a barátokkal. Az olyan közös tevékenységek, mint a túrázás, a főzés vagy egyszerűen csak a beszélgetések erősíthetik ezeket a kötelékeket és a támogató rendszerüket.

Önreflexió

A csendes idők lehetőséget nyújtanak az önreflexióra. A sportolók személyes célokat tűzhetnek ki, megvizsgálhatják jövőbeli lehetőségeiket, és átgondolhatják, hogy mit szeretnének elérni a sportban és azon kívül. Ez az önvizsgálat létfontosságú a személyes fejlődéshez és a hosszú távú sikerhez.

Fejlődjenek az interperszonális készségek

Ha a gondolat, hogy a gyerekeket egész nyáron a ház körül kell tartani, túl domináns, akkor az idősebb sportolók számára felbecsülhetetlen értékű a valós életben szerzett tapasztalat megszerzése egy munkahelyen vagy szakmai gyakorlaton. Ez nem csak a főiskolai felvételi embereknek, hanem az utánpótlás-edzőknek és a jövőbeli munkaadóknak is vonzó. Kezdeményezőkészséget és lendületet mutat, és lehetővé teszi, hogy fejlessze az olyan puha készségeket, mint a problémamegoldás, a kommunikáció, az alkalmazkodóképesség, a kritikus gondolkodás és az időgazdálkodás.

sportoló gyermek

A természet előnyei

A természetben való tartózkodás bizonyítottan csökkenti a kortizolszintet, csökkenti a vérnyomást és emeli a hangulatot, holisztikus lökést adva az egyén mentális és fizikai egészségének. A túrázás, a kempingezés vagy a természetközeli táborban való részvétel frissítő szünetet kínál a sportolóknak, lehetővé téve számukra, hogy fizikailag aktívak maradjanak, miközben élvezhetik a természetben való tartózkodás előnyeit. Az olyan tevékenységek, mint a túrázás, a kenuzás és a bolondos tábori játékok nemcsak a jó közérzetet segítik elő, hanem szórakoztatóvá teszik a fittséget és csökkentik a stresszt.

Mindfulness

Az unalom egyedülálló lehetőséget nyújt a mindfulness gyakorlására. Amikor a sportolók nem a szokásos tevékenységeikkel vannak elfoglalva, arra tudnak koncentrálni, hogy jelen legyenek a pillanatban. Az olyan mindfulness-gyakorlatok, mint a meditáció vagy a jóga, segíthetnek a sportolóknak a nyugalom és a jelenlét érzésének kialakításában.

A mindfulness javíthatja a koncentrációt, fokozhatja a teljesítményt, és nagyszerű újrakezdést adhat a sportolójának, hogy frissen térjen vissza a nyár után!


hirdetés

Forrás: partnerünk, az Ilovetowatchyouplay.com írása.

Tagek

Talán ez is érdekel