Betöltés

Mit keresel?

Sportszülők

Sportszülő a „sportolói háromszög” létfontosságú eleme

Megoszt

Sportszülők – a világon mindenütt ugyan olyanok

A világ minden tájáról felkérnek, hogy beszéljek sportszülők csoportjainak, és az elmúlt 20 év során több száz csoportban adhattam elő gondolataimat.

És az a figyelemre méltó, hogy: A kérdések, amelyeket feltesznek, és az információk, amelyeket keresnek, szinte univerzálisak. Ugyanazokat a kérdéseket teszik fel nekem Texasban, mint Törökországban. Ugyanazokat a kérdéseket teszik fel nekem Dél-Afrikában, mint Saipanon. A sportszülők mindenhol ugyanolyanok.

sportszülő

Egy kérés a világ sportszüleihez

Ez egy kérés a világ sportszüleihez, hogy valóban értsék meg, milyen szerepük van abban, hogy hatékony sportszülők legyenek, és segítsenek abban, hogy gyermekük számára biztosítsák a környezetet és a lehetőséget, hogy azzá válhasson, amivé csak lehet.

Sportolói háromszög, azaz a teljesítmény-partnerség

A régi időkben a sportolóról, az edzőről és a szülőről három teljesen különálló entitásként beszéltünk, és bár mindannyian arra törekedtek, hogy segítsék a gyermeket a sportban rejlő teljes potenciáljának elérésében, mégis nagyon elkülönülten dolgoztak.

Amiről most beszélünk, az a „teljesítmény-partnerség, ahol minden „partnernek” megvan a maga feladata.

Az edző feladata, hogy fizikailag felkészítse a sportolót: segítsen neki a sportolási készségek fejlesztésében, segítsen neki a technikában, a taktikában és a stratégiában, megtanítsa neki a regenerálódást, segítsen neki sportolóként fejlődni – mindez az edző feladata.

sportszülő utánpótlássport

A sportolónak két vagy három nagyon világos, nagyon egyszerű és nagyon nyilvánvaló felelőssége van a „teljesítmény partnerségen” belül: mindent, amit tőle kérnek, a lehetőségei teljes mértékében teljesítsen, minden tekintetben készítse fel a versenytársakat a pályán és azon kívül, és fizikailag, mentálisan és érzelmileg mindent beleadjon, hogy a lehető legjobb legyen.

A sportszülőnek hihetetlenül fontos feladatai vannak az edző, a sportoló és a szülő közötti partnerségben. A sportszülő például felelős azért, hogy segítse gyermekét olyan értékek kialakításában, mint az őszinteség, a tisztesség, az alázat, a bátorság, a fegyelem. A sportszülő segíthet a gyermeknek az időgazdálkodási készségek fejlesztésében. A sportszülő megtaníthatja a sportolót arra, hogy nagyobb felelősséget vállaljon saját viselkedéséért.

A személyes felelősség tanítása – egy példa a való életből

Gondoljon egy pillanatra a saját gyermekére. Naponta hányszor nyomkodja meg gyermeke a gombokat a számítógépen, okostelefonon vagy iPaden?

Nagyon-nagyon egyszerű megtanítani őket arra, hogy nyomjanak meg egy másik gombot, pl.  a mosogatógépen vagy a mosógépen, és megtanítani őket arra, hogy vállaljanak némi felelősséget a saját viselkedésükért.

Egy sportszülő megtaníthatja a gyerekeket olyan dolgokra, mint az elegendő alvás, a megfelelő táplálkozás, és egy sportszülő segíthet nekik az iskolai feladatokban. És ami a legfontosabb, egy sportszülő meg tudja adni azt a dolgot, amit senki más nem tud megadni a gyermeke életében: a feltétel nélküli szeretetet és támogatást.

sportszülő

Ahol a sportszülők a sportolókkal és az edzőkkel való kapcsolatukban megromlik, ott látom, hogy átlépik a határokat, például amikor a sportszülők elkezdik megmondani a sportolónak, hogyan készüljön fel, vagy megmondják az edzőnek, hogyan végezze a munkáját – amint átlépik ezeket a határokat, és amikor a szülő a sportolón keresztül akarja megvalósítani önmagát, vagy megpróbálja edzeni a sportolót, minden összeomlik.

Sportszülő …. segítse gyermekét, hogy teljes sportpotenciálját megvalósíthassa

Ez ismét egy felhívás a sportszülőkhöz a világ minden táján: Legyen nagyszerű sportszülő, szeresse gyermekét feltétel nélkül, adjon meg neki minden szeretetet, törődést és támogatást, amit csak tud, és végezze igazán jól a sportszülői munkáját.

Tanítsd meg őket őszinteségre, tanítsd meg őket tisztességre, tanítsd meg őket alázatra, tanítsd meg őket nyitottságra, segítsd őket a munkamoráljukban, tanítsd meg őket időbeosztásra – tanítsd meg nekik mindazt, amit csak te tudsz megtanítani.

És ha sportoló szülőként nagyon jól végzed a munkádat, a sportoló pedig sportolóként teszi a dolgát (azaz, hogy minden nap és mindenben a legjobbat próbálja kihozni magából), az edző pedig teszi a dolgát, akkor hárman együtt csodálatos dolgokra vagytok képesek.

hirdetés

Partnerünk, Wayne Goldsmith által írt angol nyelvű cikk a NewSport oldalon jelent meg (a szerző engedélyével)!

Tagek

Talán ez is érdekel