Betöltés

Mit keresel?

Sportpszichológia Sportszülők Utánpótlássport

Mi stresszeli a sportszülőket…

Megoszt

Egy 5 éves gyermek anyukájaként még nem tapasztaltam meg, milyen sportszülői stresszel és aggodalommal jár, ha a gyermekem megpróbál jól teljesíteni a sportban. De hallottam már történeteket – ó, nagyon sok történetet a rémálom-szülőkről, akik szidalmazzák az ellenfeleket (vagy akár a saját gyereküket), verekednek a bíróval, az edzővel, más szülőkkel, és vannak, akiket eltiltottak a nézéstől.

Az edzőktől azt is hallom, hogy egyes szülők rémálommá tudnak válni – az egyikük mesélt egy anyukáról, aki készített egy táblázatot arról, hogy a csapatban a gyermekek mennyi játékidőt kaptak, hogy bebizonyítsa, hogy a saját gyereke nem kapott annyit, mint a többiek.

De mi a helyzet a sportszülő szemszögéből. Az, hogy a gyermeke sportol, és megpróbál jól teljesíteni, egy, a sportszülőt is megterhelő folyamat; nemcsak az idejét, a logisztikát és a fizikai támogatást illetően, hanem mentálisan is. Mindennél jobban szeretné, ha gyermeke boldog lenne és jól teljesítene – és egyikre sincs igazán ráhatása. Ez nagyon stresszes lehet.

Stresszorok listái …

A pszichológiában számos lista létezik azokról a stresszorokról, amelyeket az életben és a sportban esetleg kezelni kell. Van egy, amelyet állandóan használok az ügyfeleimmel, és amely 117 olyan gondot és stresszforrást tartalmaz a mindennapi életben, amelyekkel küzdhetünk. Miután azonosítottuk az adott sportolóra vonatkozó konkrét stresszorokat és gondokat, tematizáljuk őket, és stratégiákat dolgozunk ki a jobb kezelésükre.

Lista a sportolók számára …

Kifejezetten a sportra vonatkozóan láttam olyan listákat, amelyeken akár 339 stresszor is szerepelhet, amelyeket a sportolóknak kezelniük kell. Az általam a sportolókkal használt lista 93 különböző stresszforrást tartalmaz, amelyek a következőkre oszlanak:

 • Teljesítmény: felkészülés, sérülés, nyomás, ellenfelek, önmagam, versenybabonák;
 • Környezet: kiválasztás, pénzügyek, edzési környezet, szállás, utazás, versenykörnyezet, biztonság;
 • Személyes: táplálkozás, sérülések, célok és elvárások;
 • Sportvezetés: edzők, edzői stílus;
 • Csapat: légkör, támogatás, szerepek, kommunikáció.
Sportszülők

Lista a sportszülőknek …

És mi a helyzet a sportszülőkkel? Nos, most jelent meg egy új tanulmány, amely a németországi akadémiákon tanuló fiatal labdarúgók sportszüleit vizsgálja. A tanulmány nagyszerű, és valóban mlyrehatóan elemzi, hogy mit jelent sportszülőnek lenni a labdarúgásban. A megkérdezett szülőknek mindössze 5%-a (összesen 330 szülő nyilatkozott) mondta azt, hogy nem találja stresszesnek a sportszülőséget. A többi 95%-ból összeállítottak egy 11 témakört tartalmazó listát, amelyet a szülők stresszesnek találhatnak, amikor a gyermekeiket támogatják a sportban.

A tizenegy sportszülői stresszt okozó témakör

 • Gyermek:  Játékidő – Sérülés vagy sérülésveszély – Negatív érzelmek – Játék közbeni hibák – Szabálytalanságok sérüléssel – Kritika – Szabálytalanságok sérülés nélkül – Teljesítmény – Teljesítménynyomás – Büntetések;
 • Más szülők: Szóbeli helytelen viselkedés – Szülők közötti viták/verekedések – Utasítások adása – Ambiciózus szülők – Negatív érzelmek – Szülő-edző;
 • Edzők: Kritika – Kiabálás a játékosokkal – Igazságtalan bánásmód – Átláthatóság hiánya;
 • Szülői magatartás: Negatív érzelmek – Cselekvésképtelenség – Empátia a gyermek iránt;
 • Játék közbeni helyzetek: Vereségek – Büntetőlövések – Rasszista megjegyzések – Sérülés utáni visszatérés – Pontszámhiány – Gólok a másik oldalon;
 • Ellenfelek: Sportszerűtlenség – Agresszivitás;
 • Játékvezető: Vélt rossz döntés;
 • Szervezés a mérkőzés előtt: Logisztika és utazás – Diétára való felkészülés – Testvérek;
 • Környezet: Az iskola és a sport terhei;
 • Csapat: Dinamika – csapattársak sérülései – teljesítmény;
 • Nézők: Szóbeli bántalmazás.

A lista a labdarúgásra jellemző, de sok elem átnyúlik más sportágakra is. Nézd át, emeld ki azokat a területeket, amelyeket stresszesnek találsz, és írd le őket. Ha előtted vannak, egy kicsit könnyebb kitalálni egy stratégiát, és kiválasztani azokat a módokat, amelyekkel javítani fogod a saját sportszülői tapasztalataidat.

hirdetés

Forrás: Forrás: Josephine Perry írása a Performance In Mind oldalon jelent meg 221-ben.

Tagek

Talán ez is érdekel