Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

L-Glutamin – étrend-kiegészítőkről röviden

Megoszt
szendvics - L-Glutamin forrás

Mi az a glutamin?

A glutamin egy aminosav, amely nem esszenciális a szervezetünknek. Más aminosavakból az izomzat sejtjeiben is képes termelődni (glutaminsav, valin és izoleucin), az izomsejtekben ez a leggyakoribb szabad aminosav. Esszenciális a sejtnövekedés számára, kritikus az egyes immunsejtek, az úgynevezett limfocitáknak, mint energiaforrás. Számos fehérjét és étkezést pótló kiegészítőben megtalálható a glutamin.

Hogy működik?

Glutaminra a sejtnövekedés miatt van szükségünk, illetve az immunrendszer üzemanyagaként szolgál. Nagy edzésterhelés vagy stressz során a vér glutaminszint lecsökken, ezzel gyengítve az immunrendszered és kitéve téged a fertőzések veszélyének. Az izomzat glutamintartalma is leesik, amely izomtömeg veszteséget okoz annak ellenére, hogy folyamatosan edzel.  Az intenzív terhelés alatti kiegészítés ellensúlyozhatja a glutamin csökkenését, fokozza az immunitást, csökkenti a túledzettség szindróma kockázatát és megakadályozza a felsőlégúti megbetegedéseket. A gyártók azt állítják, hogy a glutamin fehérjevédő hatású, amennyiben az intenzív terhelés alatt alkalmazzák. Ez azon az elméleten alapszik, hogy a glutamin segítségével az izomzat sejtjei vizet kötnek meg, így növelve a sejtek térfogatát. Ez abban gátolja az enzimeket, hogy bontsák az izomzat fehérjéit, illetve ellensúlyozza a stresszhormonok (pl. kortizol) hatásait,  amelyek egy intenzív edzés után megerősödnek.

Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre?

A glutaminnal kapcsolatos bizonyítékok megosztottak. Egyes tanulmányok szerint a kiegészítők csökkentik a fertőzések kockázatát és elősegítik az izomnövekedést (Parry-Billings et al., 1992; Rowbottomet al., 1996). AZ Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy futás után azonnal majd 2 órával később alkalmazott glutaminkiegészítés maratonfutóknál csökkentette a fertőzések kockázatát és fokozta az immunsejtek aktivitását (Castell & Newsholme, 1997). A futást követő héten a glutamint szedők közül csak 19 %-a, míg a placebot szedők 51 %-a betegedett meg.

Azonban nem minden tanulmánynak sikerült ezeket az eredményeket megismételnie. A tanulmányok legfrissebb áttekintése során arra a következtetésre jutottak, hogy bár sok sportoló szed glutamin kiegészítést az immunrendszer testmozgással összefüggő károsodásai ellen, a kiegészítők nem előzik meg a terhelés utáni immunfunkciók megváltozását és nem csökkentik a fertőzések kockázatát (Gleeson, 2008).  A glutamin nem javítja a teljesítményt, a testösszetételt és nem csökkenti az izomzat bomlását (Haub, 1998).  Egy kanadai tanulmány szerint a glutamin nem növeli az erőt vagy az izomtömeget a palcebot szedő csoporrtal összehasonlítva (Candow et al., 2001).  Egy 6 hetes súlyzós edzést követően a placebot szedők ugyanolyan eredményeket értek el, mint azok akik glutamint alkalmaztak.

Szükségem van rá?

A glutamin szerepe még nem tisztázott. Nem valószínű, hogy megakadályozza az immunszupressziót vagy javítja a testösszetételt és a teljesítményt. Alkalmazása várhatóan nem lesz észrevehető hatású, ám alapvetően ártalmatlan kiegészítő.

Van valamilyen mellékhatása?

Eddig mellékhatások nem ismertek.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.