Betöltés

Mit keresel?

Sportpszichológia Sportszülők Utánpótlássport

Utánpótlás sportolók szociális támogatása

Megoszt

Amikor a sportolók a fejlődésükről, az eredményeikről, sikereikről vagy arról beszélnek, hogyan győzték le a kihívásokat és a kudarcokat, gyakran emlegetik a körülöttük lévő támogatás fontosságát.

Mi az a társadalmi támogatás?

„Az erőforrások cseréje legalább két személy között, amelyet a támogató vagy a befogadó úgy érzékel, hogy az a befogadó jólétének fokozására irányul” (Shumaker & Brownell, 1984).

Az edzők, szülők és sporttársak által nyújtott támogatást a sportolók számára fontos erőforrásként azonosították. A sportoló által érzékelt és kapott szociális támogatás minőségét és típusát összefüggésbe hozták (Bianco & Eklund, 2001; Holt & Hoar, 2006; Rees, 2007):

 • sérülésből való felépüléssel;
 • az utánpótlás sportban való részvétel tartósságával;
 • kiégés elkerülésével;
 • önbizalom növekedésével;
 • teljesítménnyel.
támogatás

Strukturális támogatás – a befogadó társadalmi hálózaton belüli kapcsolatainak mértéke, például a társadalmi kapcsolatok száma vagy az, hogy az adott személy mennyire integrált a társadalmi hálózatában. A családi kapcsolatok, a barátok, valamint a klubokban és szervezetekben való tagság hozzájárul a társadalmi integrációhoz (Bianco & Eklund, 2001).

Funkcionális támogatás – azt vizsgálja, hogy az adott szociális hálózat tagjai milyen konkrét funkciókat tudnak nyújtani, például érzelmi, oktatási és tárgyi támogatást. Az adatok arra utalnak, hogy az érzelmi támogatás jelentősebb szerepet játszhat az egyének védelmében a stressz káros hatásaitól, mint a támogatás strukturális eszközei, például a társadalmi részvétel vagy az aktivitás (Lakey, 2010).

A támogatás típusai

Érzelmi támogatás

 • Az olyan egyének, mint a család, a barátok és a jelentős személyek olyan érzelmi támogatást nyújtanak, mint a meghallgatás és a tanácsadás.
 • Segítenek megbirkózni a sportolás során tapasztalt frusztrációkkal és negatív érzelmekkel.

Oktatási támogatás

 • Egyes egyének segíthetnek megbirkózni a sérüléssel azáltal, hogy oktatják a fiatal sportolókat az adott sérülésről és a rehabilitációs, a sportba való visszatérés folyamatáról.
 • Az edzők és csapattársak oktatási támogatást nyújthatnak azáltal, hogy tájékoztatják a sportolót a csapat fontos ügyeiről.
 • Az oktatási támogatás különösen fontos lehet az utánpótlás sportolók számára, mivel rengeteget tanulnak, hogy fejlődjenek és haladjanak az adott sportkörnyezetben.
támogatás utánpótlássport

Kézzelfogható támogatás

 • Ez a szociális támogatás a sporton belüli mindennapi segítséget nyújt, ami pl. lehet az edzésre és a mérkőzésekre való szállítás és onnan való távozás segítése.
 • Pénzügyi támogatás az adott sportágban való részvételhez.

Záró gondolatok

Gondolt már arra, hogy milyen támogatói hálózat veszi körül a sportoló fiatalt vagy azon, hogy Önmilyen támogatást nyújt másoknak? Sok fiatal sportoló kezdetben talán nem értékeli a támogatói hálózatát, de ahogy egyre több tapasztalatot szereznek, és arra ösztönzik őket, hogy egyre önállóbbá váljanak a különböző környezetekben, felismerik a körülöttük lévő támogatás értékét.

A témát a „Sportpszicholgia az edzői munkában” című könyvünkben dolgoztuk fel.

hirdetés

Rebecca Chidley sportpszichológus írásának fordítása

Tagek

Talán ez is érdekel