Betöltés

Mit keresel?

Könyök Sportártalmak

Teniszkönyök

Megoszt

Teniszkönyök lényege, előfordulása

A teniszkönyök az egyik leggyakoribb túlterheléses sportártalom. A betegek 75%-ában a domináns oldal az érintett. Minden életkorban előfordul, de főleg a 35-54 év közöttieket érinti. A férfiaknál gyakoribb. A rendszeresen teniszezők 45 %-ánál sportpályafutása során legalább egyszer kialakul.

hirdetés


Tünetek

teniszkönyök

Hirtelen vagy fokozatosan kezdődő fájdalom a könyök külső oldalán, amely az alkari feszítő izmokba sugárzik, terhelésre fokozódik. Nyugalmi, éjszakai fájdalom is előfordulhat. Az alkar feszítő izmainak gyengülése részben a fájdalommal függ össze. Az izmok eredési zónája nyomásérzékeny. A könyök és a csukló feszítése, nyújtása

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis: fizikális vizsgálat mellett rtg-felvételek szükségesek (a könyökről az ízületi elváltozások kizárására, a nyaki gerincről a panaszok gyakori kombinációja miatt). Az általános háttér tisztázására labor vizsgálat és góckutatás is indokolt lehet.

Kezelés

Sokféle konzervatív kezelési módszer használatos. Relatív pihenés, speciális rögzítők (epicondylitis brace, kineziotape), lokális kezelések (jegelés, gyulladáscsökkentő kenőcs, fizikoterápia), gyógytorna (stretching, erősítő gyakorlatok). Lokális szteroid injekció csak alapos megfontolások után, megfelelő dózisban adható. Műtét csak tartós konzervatív kezelés eredménytelensége esetén indokolt.

Megelőzés

Túlterhelés kerülése, megfelelő sportági technika, stretching.

Előző cikk
Következő cikk

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.