Betöltés

Mit keresel?

Egészség Sporttáplálkozás

Az esszenciális zsírsav szerepe szervezetünkben

Megoszt
esszenciális zsírsav - ómega-3 - források

A zsírok – így az esszenciális zsírsav is – üzemanyagként szolgálnak szervezetünkben és a zsírban oldódó vitaminok felvételéhez is szükségesek, ez azonban nem minden. Az energiaszolgátatáson kívül sejtjeink membránjainak alkotórészei, akár csak az általában leegyszerűsítő módon „ártalmasnak” címkézett koleszterin. Nélkülözhetetlenek a véralvadás folyamatában, az idegrendszer működésében és a gyulladásos folyamatokban is. A mediterrán étrend kedvező hatásai – daganatos betegségek kisebb előfordulása, magas vérnyomás, érelmeszesedés megelőzése – a nagyobb halfogyasztásnak is köszönhetőek, persze ebben az olívaolaj antioxidáns vegyületei és egyszeresen telítetlen (ómega-9) zsírsavtartalma is szerepet játszanak, sok egyéb tényező mellett. Az esszenciális zsírsavak – különösen az EPA – a krónikus fáradtság kezelésében is hasznosak lehetnek (Puri 2004), és bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is (Hall 2007). Szervezetünk számára különösen fontosak az ómega-6 (linolsav) és ómega-3 (alfa-linolénsav – ALA), eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) zsírsavak. Az EPA és DHA nagyobb mennyiségben a tengeri halak olajában fordul elő, ám ezekből területi adottságaink következtében itthon viszonylag keveset fogyasztunk, akár csak a növényi forrásokból hozzáférhető ALA-ból. Az elfogyasztott alfa-linolénsavnak csak < 5–10%-a alakul át EPA-vá, és 2–5%-a DHA-vá, ami elég kis mennyiség. Az alfa-linolénsav bevitel feltehetőleg igényünket nem minden esetben tudná pótolni, nem képes helyettesíteni az EPA és DHA bevitelét, mivel az átalakítás folyamata korlátozott. Az ómega-3 zsírsavak megfelelő bevitele gátolja a vérrögképződést, gyulladáscsökkentő hatású, csökkentheti a szérum trigliceridszintjét és a máj VLDL-koleszterin szintézisét, valamint serkentheti a NO érbelhártya általi termelését. A kutatások egyre inkább amellett szólnak, hogy a test zsírtartalmának csökkentésben a jövőben az ómega-3 zsírsavak is szerepet kaphatnak. Sportolók számára is elengedhetetlen az esszenciális zsírsavak megfelelő bevitele. Az adatok alapján tehát arra következtethetünk, hogy a magas EPA/DHA tartalmú halakból készült ételek, az ALA tartalmú magolajok és esetenként a különböző EFA kiegészítők fogyasztása indokolt lehet minden egészséges ember számára.

hirdetés


Ómega-3 zsírsav a testösszetétel szabályozásában

esszenciális zsírsav - ómega-3 - források

A halolaj többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavai egy vizsgálat szerint a zsírszövet sejtszámának csökkentésével korlátozták az egerek étrend kiváltotta elhízását (Ruzickova 2004). Az eddigi kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy az EPA/DHA állatokban képes csökkenteni a testzsír felhalmozódását. A hosszú láncú többszörösen telítetlen n-3 zsírsavak nagyon alacsony kalóriatartalmú étrend (VLCD) orvosi alkalmazása mellett elhízott nőkben fokozták a testtömegvesztést (Kunesova 2005). Egészséges sportolók számára mindenképpen javasolt lehet a többszörösen telítetlen EPA és DHA ómega-3 zsírsavak bevitelének növelése. Csökkentett energiatartalmú étrend követésekor – ilyen a testsúly csökkentésére alkalmazott étrend, a „fogyókúra” vagy az ettől azért eltérő befogyasztás – a szervezet egészségének megőrzése szempontjából előnytelenül lecsökkenhet az esszenciális zsírsavak bevitele, érdemes erre fokozottan odafigyelni. Kérdésként merült fel pl. szív és keringési rendszer betegségei esetén, hogy az étrend-kiegészítőböl fogyasztott zsírsav hatástalan volt, a természetes forrásból származó, viszont hatásos.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.