Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Parasport Speciális sport

B3-vitamin – niacin

Megoszt

A niacin B3-vitaminként és PP- (pellagrapreventív) faktorként is ismert, magában foglalja mind a nikotinsavat, mind a nikotinamidot (előbbi a biológiailag aktív nikotinamiddá alakul a szervezetben).

B3-vitamin - niacin

Vízben oldódó vitamin, túladagolása nem ismert. A szervezetben a nikotinamid az aktív forma, nagy része nikotinamid-adenin-dinukleotidként (NAD+) és nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfátként (NADP+) fordul elő. A szénhidrát-, zsír- és aminosav-metabolizmusban nélkülözhetetlen, a redukáló ekvivalensek szállításában is szerepe van.

A nikotinsav nagy dózisokban (4 g/nap) alkalmazva gátolhatja a lipolysist, és fokozhatja a szénhidrát-felhasználást, így ergolyticus hatása lehet (Heath 1993 ; Murray 1995). A vitamin legnagyobb raktára a máj, fehérjegazdag táplálkozás esetén nem alakul ki komoly hiányállapot (ez manapság csak fejlődő országokban gyakori), mivel triptofánból is képződik niacin (60 mg triptofán 1 mg niacinnak felel meg [1 niacinekvivalens]).

Niacinban gazdag nyersanyagok a hús, a máj, a teljes gabonák és zöldségek.

Sportolók igénye:

  • körülbelül 14-20 mg/nap
  • energiafelhasználásra vetítve: 1000 kcal energiára kb. 6,6 mg niacin az ajánlott mennyiség
hirdetés
Tagek
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.