Betöltés

Mit keresel?

Egészség Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás Teljesítményfokozás

Beszéljünk a C-vitaminról!

Megoszt

Hogyan hat szervezetünkben a C-vitamin?

A C-vitamin (aszkorbinsav) hatásmechanizmusát az emberi szervezetben csak részben ismerjük, de funkciói közül ki kell emelni a sejt anyagcseréjében az ún. redox funkciót, azaz azt a képességet, hogy hidrogén ionokat képes megkötni és felszabadítani, hogy a környezet változó oxidációs feltételei között biztosítsa az egyensúlyt. Az aszkorbinsav tehát dehidro-aszkorbinsavvá tud átalakulni, és ez a folyamat reverzibilis. Mindkét formája képes megelőzni a C-vitamin közismert hiánybetegségét, a skorbutot. Az átalakuláshoz 2 aminósavra, a glutationra és a ciszteinre is szükség van. Hatásmechanizmusai közül a legjelentősebb az ún. stressz hormonok (adrenalin, noradrenalin) valamint a hidroxiprolin termelődésére való hatás. A hidroxiprolin a kollagén és a csont képződésében játszik jelentős szerepet, a nem megfelelő C-vitamin ellátottság, főleg gyermekkorban, a kötőszövet rugalmasságának jelentős csökkenését eredményezheti. Ezen túlmenően a vas felszívódásához is megfelelő C-vitamin jelenléte szükséges. Az orvosi gyakorlatban methemoglobinémia esetében, ill. műtétek előtt a sokk megelőzésére is szokás használni. (A methemoglobin képes kiszorítani az oxigént szállító hemoglobint a helyéről).

Gyakorol-e hatást a C-vitamin a sportteljesítményre?

Sportolás közben az előzetesen szedett nagy dózisú  C-vitamin mind a vércukorszintet, mind a keringő zsírsavak mennyiségét megnöveli. A jelenség magyarázata, hogy a C-vitamin fokozza a felszabaduló ún. stressz hormonok mennyiségét, melyek mobilizálják a zsírsavakat. Mivel 1 mol zsírsavból 131 mol ATP keletkezik, míg l mol glukózból mindössze 38 mol, a nagyobb energia jobb teljesítményt eredményezhet, főleg hosszantartó, állóképességi sportolás esetében.

hirdetés

Milyen a C-vitamin anyagcseréje?

A szájon át bevett közepes adagú C-vitamin majdnem teljesen felszívódik a gyomor-bélrendszerből és részt vesz a szervezet anyagcseréjében, a széklettel mindössze 1 % választódik ki. Az emésztőrendszer nem megfelelő működésekor (pl. hasmenés, gyomorfekély v. gyomorműtét után) viszont olyan mértékben károsodhat a felszívódás, hogy pl. a fehérvérsejtekben a normál mennyiségnek mindössze a fele lehet. A szervezetbe jutott C-vitamin egyenletesen oszlik meg a test szöveteiben, szintje relatíve a legmagasabb a mellékvesekéregben és az agyalapi mirigyben, legalacsonyabb az izom és a zsírszövetben. Mint minden vízben oldódó vitamin, a C-vitamin is a vizelettel ürül, ha a bevett menyiség meghaladja a vese “küszöbértékét”, azaz 1,4 mg-ot a vérplazma 100 ml-ében. Normális körülmények között a szervezetben lévő mennyiségnek mindössze 3 %-a ürül ki. A hiedelmekkel ellentétben a vizelettel ürített oxálsavnak csak a fele származik a C-vitaminból, és csak extrém nagy adag (kb. 9 g) C-vitamin bevétele okoz jelentős ürítést és esetleges vesekő képződést.

Mik a fő C-vitamin források?

A C-vitamin minden friss gyümölcsben és zöldségben megtalálható, főleg a citrusfélékben, de kis mennyiségben a friss hús is tartalmazza. A felnőtt szervezet C-vitamin készlete 20-50 mg testsúlykilogrammonként, melynek 3 %-a lebomlik naponta, tehát a megfelelő C-vitamin ellátottságot tessúlykilogrammonként 1,0-1,7 mg-ra teszik. Gyerekek és serdülők szükséglete ennél jóval magasabb, 6-7 mg testsúlykilogrammonként. A megfelelő C-vitamin ellátottságot a vérplazmából lehet meghatározni, 100 ml-ként 0,4 ml a kívánatos érték.

Melyek a C-vitamin hiány jelei?

Az állatok képesek C-vitamint szintetizálni, az ember viszont csak táplálékkal juthat hozzá. Közismert tény, hogy a tápanyagok vitamintartalma a tárolás és feldolgozás során jelentősen lecsökken, de a szervezet C-vitamin igényét a dohányzás is jelentősen fokozza.A C-vitamin hiány közismert betegsége a skorbut és csecsemőkorban az ún. Möller-Barlow betegség. A tünetek közül kiemelhető az egész testen felépő pontszerű bevérzések, az ún. petecsek jelentkezése, az ínygyulladás és a fokozott szaruképződés, melyet a hajhagymák blokkolódási is kisérhet, valamint testszerte jelentkező bevérzések. Skorbutban a kollagén, a csontok és a dentin felépítése is zavart szenved. A fenyegető skorbut jelei: bágyadtság, fáradtság, kimerülés, kóros soványság és izomfájdalmak, későbbi stádiumban szapora szívműködés és nehézlégzés is keletkezhet. Gyerekeknél a fogzás és csontnövekedés késleltetését is okozhatja. Idegrendszeri tünetek közül a fokozatosan kialakuló depresszió a legjelentősebb.

A C-vitamin szerepe a gyógyításban

Az orvosi gyakorlatban C-vitamint főleg vitaminhiányos állapotokban adunk, de gyakorta használatos fertőzések esetében és reumás kórképekben is. Csonttörések esetében elősegíti a kalluszképződést, de fogínygyulladáskor és különböző bevérzések kezelésére is használatos. Az energiafelszabadításra gyakorolt kedvező hatása miatt extrém fizikai erőkifejtések alkalmával is ajánljuk. Meghűléses betegségekben elterjedt a használata, bár ennek kedvező hatását még vitatják.

Túl sok C-vitamin ártalmas is lehet?

A C-vitamin még nagy adagban sem okoz kóros eltérést, kivéve az extrém magas, napi 5-10 g-os adagot, mely hasmenést, illetve ritkán allergiás reakciót is kiválthat. Újabban gyártanak lassan felszívódó, ún. time-released C-vitamin készítményeket, de történtek próbálkozások zsírban oldódó C-vitamin kifejlesztésére is. Bár a kereskedelemben számos szintetikus készítmény kapható, C-vitamin szükségletünket lehetőleg friss gyümölcsből és zöldségből  fedezzük!

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.