Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Efedra és más rokon hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények

Megoszt

Az efedra tartalmú kiegészítőkben általában Ma-huang-Ephedra sinica és/vagy bitter orange-Citrus aurantium (synephrin) növényi forrásuk található meg. Az efedrin-koffein termogén keveréke szignifikáns fogyasztó hatást váltott ki a vizsgálatokban, de gyakran előforduló mellékhatásoknak (alvászavar, idegesség, szorongás, szívritmuszavar, sztrók stb.) köszönhetően forgalmazásukat korlátozták. Gyakorlatilag ma már felfüggesztették a legtöbb Ma Huang tartalmú készítmény gyártását, helyette azonban gyakran megváltoztatott összetétellel, az efedrin szinefrinre történt kicserélésével kerültek új termékek forgalomba (Gregory 2007). A Citrus aurantium = Fructus aurantii = bitter orange = sour orange = Seville orange = green orange = zhi shi elnevezések egyaránt ezt a hatóanyagot takarják, ami a reklámokban mint biztonságos és hatásos efedrin helyettesítő szerepel, ám fogyasztása kerülendő! A Citrus aurantium feltehetően számottevő mennyiségben tartalmaz 6′,7′-dihydroxybergamottin-t és bergapten-t is, melyek gátolják a citokróm P450-3A-enzimet, ezáltal minden Citrus aurantium tartalmú kiegészítő befolyásolhatja gyógyszerek metabolizmusát (anyagcseréjét) (Fugh-Berman 2004). Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy gyógyszerekkel történő együttes fogyasztása mérgezésekhez vezethet. A szinefrin fogyasztása pedig feltehetőleg fokozza az iszkémiás sztrók létrejöttének kockázatát (Bouchard 2005), más esetben használata szívinfarktus kialakulásával is kapcsolatba hozható volt (Nykamp 2004), hatásosságuk pedig megkérdőjelezhető, ezért a Citrus aurantium tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása jelenleg amatőr sportolók számára sem ajánlott.

A jelenlegi álláspont szerint nem javasolt fogyasztásuk, több rokon vegyületük is doppinglistás, amellyel készítmények szennyeződése nem mindig kizárható, így élsportolóknál még veszélyesebb az alkalmazásuk!

hirdetés
Tags:

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.