Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Efedra és más rokon hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények

Megoszt
gyógynövény - Efedra forrás

Az efedra tartalmú kiegészítőkben általában Ma-huang-Ephedra sinica és/vagy bitter orange-Citrus aurantium (synephrin) növényi forrásuk található meg. Az efedrin-koffein termogén keveréke szignifikáns fogyasztó hatást váltott ki a vizsgálatokban, de gyakran előforduló mellékhatásoknak (alvászavar, idegesség, szorongás, szívritmuszavar, sztrók stb.) köszönhetően forgalmazásukat korlátozták. Gyakorlatilag ma már felfüggesztették a legtöbb Ma Huang tartalmú készítmény gyártását, helyette azonban gyakran megváltoztatott összetétellel, az efedrin szinefrinre történt kicserélésével kerültek új termékek forgalomba (Gregory 2007). A Citrus aurantium = Fructus aurantii = bitter orange = sour orange = Seville orange = green orange = zhi shi elnevezések egyaránt ezt a hatóanyagot takarják, ami a reklámokban mint biztonságos és hatásos efedrin helyettesítő szerepel, ám fogyasztása kerülendő! A Citrus aurantium feltehetően számottevő mennyiségben tartalmaz 6′,7′-dihydroxybergamottin-t és bergapten-t is, melyek gátolják a citokróm P450-3A-enzimet, ezáltal minden Citrus aurantium tartalmú kiegészítő befolyásolhatja gyógyszerek metabolizmusát (anyagcseréjét) (Fugh-Berman 2004). Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy gyógyszerekkel történő együttes fogyasztása mérgezésekhez vezethet. A szinefrin fogyasztása pedig feltehetőleg fokozza az iszkémiás sztrók létrejöttének kockázatát (Bouchard 2005), más esetben használata szívinfarktus kialakulásával is kapcsolatba hozható volt (Nykamp 2004), hatásosságuk pedig megkérdőjelezhető, ezért a Citrus aurantium tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása jelenleg amatőr sportolók számára sem ajánlott.

A jelenlegi álláspont szerint nem javasolt fogyasztásuk, több rokon vegyületük is doppinglistás, amellyel készítmények szennyeződése nem mindig kizárható, így élsportolóknál még veszélyesebb az alkalmazásuk!

hirdetés
Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.