Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Energiaszeletek – étrend-kiegészítőkről röviden

Megoszt

Az energiaszeletek főként cukorból és maltodextrinből állnak, nagyjából 250 kalóriát tartalmaznak, egyenként 25–35 g szénhidrát található bennük. Egyes termékekben van hozzáadott vitamin és ásványianyag, gabonafélék vagy szójaliszt azért, hogy növeljék a tápanyagok értékét.

Hogyan működnek az energiaszeletek?

Az energiaszeletek kényelmes lehetőséget biztosítanak az 1 óránál tovább tartó, intenzív edzések előtti, alatti és utáni szénhidrátbevitel megvalósítására.

Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre?

Egy Ausztrál kutatás összehasonlította az energiaszeletek (mellette vizet fogyasztottak) és a sportitalok hatását, majd azt találták, hogy, mindkettő esetében a vércukorszint és a teljesítmény is emelkedett (Mason et al., 1993).

A Texasi Egyetem tanulmányában kerékpárosok csoportjainak sportitalt (10 % szénhidrát értékkel), energiaszeletet (vízzel) és placebót adtak (Yaspelkis et al., 1993). Azok, akik valamilyen formában szénhidrátot fogyasztottak, 21 perccel és 30 másodperccel teljesítettek jobban, mint a placebo csoport, mielőtt elérté volna őket a kimerülés. Mi az oka? A szénhidrátbevitel energizálta a kerékpárosokat, ezzel tehermentesítve a glikogénraktáraikat. Azon kerékpárosoknál, akik 3 órát töltöttek a kerékpárokon, a terhelés alatt pedig sportitalokat vagy ételt fogyasztottak, azoknál 35 %-al több glikogénraktár kapacitás maradt meg, mint azoknál, akik nem fogyasztottak szénhidrátokat.

Szükségem van rá?

Azoknál az intenzív terheléseknél, amelyek 1 óránál tovább tartanak, bármilyen magas GI értékű szénhidrát csak javítani tud az állóképességeden. Lényegtelen, hogy energiaszelet, sportital vagy bármilyen más formában fogyasztod, ez az egyéni igényeidnek kell, hogy megfeleljen. A legfőbb előnye az energiaszeleteknek a kényelmességük, mivel könnyen elfogyasztható és bárhova könnyen magaddal viheted. Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztasz ahhoz, hogy pótold az elveszített izzadtságot és a szeletet is könnyen meg tudd emészteni. Különleges ízük és textúrájuk van, így érdemes kísérletezned, a különböző ízekkel és márkákkal.

Van valamilyen mellékhatásuk?

Ha nem fogyasztasz mellé elegendő folyadékot, akkor kellemetlen érzéseket idéznek elő az emésztőrendszeredben. Egyes termékek beleragadhatnak a fogadba, tehát figyelj arra, hogy öblögess vízzel az elfogyasztásuk után.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel