Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Energiagélek – étrend-kiegészítőkről röviden

Megoszt

Mik ezek az energiagélek?

Az energiagéleket általában kis tasakokban értékesítik és zselészerű az állaguk. Egyszerű cukrokból (fruktóz és glükóz) és maltodextrinből (ezt a szénhidrátot kukoricakeményítőből vonták ki, nagyjából 4–20 g glükózt tartalmaz) állnak. Tartalmazhatnak még nátriumot, káliumot és sokszor koffeint.  Általában egy tasak tartalma az 18 és 25 g szénhidrát között van.

Hogyan működnek?

A gélek az energia és a szénhidrátok koncentrált forrása, arra lettek tervezve, hogy állóképességi terhelés alatt fogyasszák őket.

Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre?

Kutatások szerint 30–60 g szénhidrát bevitele javasolt óránként azoknál a terheléseknél, amelyek elnyújtottak, így kitolódik a fáradást és növekszik az állóképesség. Ez 1–2 tasakot jelent óránként. A Napier Edinburgh-i Egyetem 2007-es tanulmánya során azt tapasztalták, hogy a géleknek hasonló hatásuk van a vércukorszintre, mint a sportitaloknak (Patterson &Gray, 2007).

Azok a futballisták, akik a magas intenzitású edzésük előtt és után energiagélt (vízzel) fogyasztottak, azok 45 %-al jobb állóképességgel rendelkeztek, mint a placebo csoport tagjai.

Szükségem van rá?

Az energiagélek az 1 óránál tovább tartó intenzív terhelések alatt kényelmes megoldást nyújtanak a szénhidrátpótlásra. Azonban minden egyes géllel (25 g szénhidrát) meg kell innod körülbelül 350 ml vizet, hogy a gyomrodban 7 % körüli szénhidráttartalomra tudd hígítani. Először egy fél gélt próbálj ki, 175 ml (6 nagy korty) folyadékkal, 15–30 percenként ismételve. Vannak, akik nem szeretik az állagát, az édességét vagy az intenzív ízét, ez teljesen személyre szabott, és gondot okozhat nekik, hogy vizet is kell magukkal vigyenek.

Van valamilyen mellékhatásuk?

Az energiagélek nem hidratálnak, tehát rengeteg vizet kell innod mellettük. Ha nem iszol eleget, akkor a gyomrodban kellemetlen diszkomfort érzést fognak okozni. Cukorban nagyon koncentráltak, így a sejtközi vizet a gyomrodba fogja „húzni”, ezzel előidézheti a kiszáradásodat.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel