Betöltés

Mit keresel?

Női sportolók

Fogamzásgátlás és sport – sportolók problémáiról röviden

Megoszt

A fogamzásgátlás eredményességét, módját nem befolyásolja a sportolás, és minden szülőképes nőnek az általa választott fogamzásgátló módszert kell használnia a terhesség elkerülése érdekében, ha erre vágyik. A szexuális úton terjedő betegségek a szexuális tevékenység következményei, amit szintén figyelembe kell venni a fogamzásgátlási lehetőségek vizsgálatakor. Ne feledje, hogy az orális fogamzásgátlók nem nyújtanak védelmet a nemi úton terjedő betegségek ellen; a nemi úton terjedő betegségek megelőzéséhez ezen kívül barrier módszerekre is szükség van.

A testmozgás hatása az orális fogamzásgátlókra

A fogamzásgátlás tablettáinak hatékonyságát nem befolyásolja az egyén sportossága vagy fizikai aktivitási szintje. Hasonlóképpen, az orális fogamzásgátlók nem okoznak változást a fizikai teljesítményben. Fontos azonban megjegyezni, hogy bármilyen gyógyszer, így a fogamzásgátló tabletták is okozhatnak olyan mellékhatásokat, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a sportteljesítményt. A fogamzásgátló tabletták mellékhatásainak kockázatai a sportolókra és a nem sportolókra egyaránt vonatkoznak; ezek közé tartozik a vérrögképződés kockázata, a májra gyakorolt hatások, a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos aggályok és a menstruációs ciklusra gyakorolt hatások. A fogamzásgátló tabletták hatékonysága sportolók esetében is ugyanolyan, mint nem sportolók esetében, és nagymértékben függ a következetes, előírásoknak megfelelő alkalmazástól és az orvosi utasítások betartásától.

A menstruáció hatása a sportolói teljesítményre

Számos tanulmány kimutatta, hogy a sportteljesítményt nem befolyásolja a nők menstruációs ciklusa. Ez azt jelenti, hogy a ciklust e miatt nem kell megváltoztatni a versenyek, megmérettetések előtt. Bár ezt jól kontrollált tudományos vizsgálatokkal bizonyították, egyes egyéni sajátosságok nem követik ezt a tendenciát. Továbbá sok olyan nő van, akinek a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban olyan kellemetlenségek jelentkeznek, amelyek nem tolerálhatók verseny közben. Ezen egyének számára előnyös lehet a menstruációs ciklusuk szabályozása a fogamzásgátló adagolásának módosításával.

fogamzásgátlás menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus szabályozása fogamzásgátló tablettákkal

Szájon át szedhető fogamzásgátló szedése alatt megbízhatóan meg kell tudnia jósolni a menstruáció kezdetét és végét. Ha van egy bizonyos versenye vagy megmérettetése, amely idejére nem fejeződik be a menstruációja, akkor a tablettaszedés módjának megváltoztatásával eltolhatja a menstruációt. Sok női sportoló használja ezt a kontrollálást, hogy a csúcsteljesítmény igény idején elkerüljék a menstruációt. Ez a módszer a különböző készítményeknél eltérő, ezért mindenképpen meg kell beszélnie a nőgyógyászával vagy háziorvosával, mielőtt mielőtt megkísérli ezt a módszert. Ne feledje, nincs bizonyíték arra, hogy hogy ez hatással lenne a sportteljesítményre, ezért ezt szükségtelenül ne tegye, és mindig konzultáljon orvosával.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel