Betöltés

Mit keresel?

Sporttáplálkozás

Hal

Megoszt
Hal - a kiváló fehérjeforrás!

Hal – a kiváló fehérjeforrás!

A halak édesvízi, tengeri és vándorhalak csoportjába sorolhatók. Az édesvízi halak közül barna húsú a ponty, kecsege, busa, amur, keszeg, míg fehér húsú a pisztráng, süllő, fogas, harcsa, csuka. A tengeri csoportban barna húsa a szardíniának, heringnek, ajókának, makrélának és tonhalnak van, míg fehér húsú a nyelvhal, menyhal, tőkehal, sügér. A vándorhalak közé a lazac, angolna, tok, viza tartozik.

hirdetés


A hal az egyik legegészségesebbnek mondható táplálék, hiszen alacsony energiatartalommal, gazdag fehérjeforrással és kedvező zsírsavösszetétellel rendelkezik. Ki ne hallott volna a többszörösen telítetlen omega-3 (n-3) zsírsavakról, melyek számos értékes élettani hatást fejtenek ki ez emberi szervezetben. Ide tartozik a vérkoleszterinszint-csökkentés, „védő” koleszterin (HDL)-emelés, triglicerid-csökkentés, depressziós tünetek oldása stb. Ez már önmagában is igen értékessé teszi a halak fogyasztását, azonban nem szabad elfeledkezni mindarról a létfontosságú vitaminról, ásványi anyagról és nyomelemről sem, amely a tengeri finomságok majdnem minden jeles képviselőjében megtalálható. Az alábbi táblázatban a tonhal tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalmát látjuk, mely szerint kiemelkedően magas B12-, B6-, A-vitamint és foszfort rejt magában.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.