Betöltés

Mit keresel?

Etika, viselkedés Sportpszichológia

Az önbizalom, a belső beszéd és teljesítményfokozás

Megoszt

Tudtad, hogy naponta 45.000 – 51.000 gondolat cikázik át a fejedben egy nap? Ez kb 150 és 300 szó/perc. A legtöbb ilyen gondolatod önmagadra irányul és sajnos a legtöbbjük negatív irányú (“Unatkozom“, “Ezt jól elszúrtam“….), az önbizalom nyomát sem mutatja.

Sportolóként olyan belső párbeszédekkel találkozhatsz, mint “Soha nem leszek olyan jó sportoló, mint Pistike” vagy “Soha nem leszek elég gyors“. Ezeknek a negatív állításoknak a végkimenetele, hogy önbeteljesítik önmagukat, így a spotpszichológusok egyik legfontosabb feladata az, hogy feltárják a sportolókban ezeket a sokszor nem is olyan tudatos kijelentéseket és felül-, újraírják ezeket.

Önbizalom

Akár bízol magadban, akár nem, – az önmagadról alkotott gondolatok a szó szoros értelmében bevésődnek az agyadba. Ha meg akarsz változtatni egy negatív gondolatot, félelmet magaddal vagy a teljesítményeddel kapcsolatban, akkor először ezt a neuronális hálózatot kell felülírnod.

Legelső lépésként azonosítsd a félelmeidet kétségeidet mind önmagaddal, mind a teljesítményeddel kapcsolatban. A negatív gondolatokat általában nagyon gyakran ismételgetjük önmagunkban, nemcsak akkor ha épp a félelem tárgyával szembesülünk. Így ha félek a hetesektől, néha akkor is eszembe juthat ha nem vagyok képes hetest dobni, ha éppen egy másik helyzetben vagyok, és teljesítenem kell, pl vizsgázom. Ez azért gond, mert minden egyes kijelentéssel erősödik bennem, hogy én soha az életben nem leszek képes teljesíteni, ha hetesekre kerül a sor, és mint ilyen állítások zöme önbeteljesedik

Szóval az önbeteljesítést elkerülendő erősíteni kell magamban azt, hogy én képes vagyok teljesíteni ezekben a helyzetekben, így alkotnom kell egy olyan mondatot, ami semlegesíti a “Nem tudok hetest dobni“-t.

Ebben az esetben kerülni kell a “nem”-mel kezdődő kijelentéseket, tehát az az állítás, hogy “Nem fogom kihagyni a hetest” nem megfelelő. A “nem” szót az agyunk nem fogja – emlékezz vissza gyerek korodra, amikor szüleid azt mondták “Ne menj ki játszani“, vagy “Ne nyúlj a sütihez“…. Én valahogy ezeket sosem tartottam be, nem tudom, ti hogy vagytok ezzel. De ennek is van tudományosan megalapozott háttere, ugyanis az agyunk nem reagál a nem-ekre.

Szóval kreálok egy pozitív mondatot ” Be fogom dobni a hetest“. Fontos hogy én legyek a cselekvő fél! (tehát “A labda be fog menni” ismét csak nem jó, mert nem az én képességeim jelennek meg a mondatban, hanem a labdáé).

önbizalom sportorvos

Ön-szuggesztió

A következőkben ezt a pozitív irányú állítást, amiben megjelenek én, mint cselekvő fél (“Be fogom dobni a hetest/ Képes vagyok bedobni a hetest…“), leírom magamnak és ön-szuggesztióként fogom használni a következő módon:

  • Helyezkedj el kényelmesen egy székben
  • Csukd be a szemedet, és fokozatosan lazítsd el magad (relaxálj)
  • A figyelmedet irányítsd befelé, figyelj a belső folyamataidra (szívverésedre, légzésed ritmusára), így egy mélyebb relaxált állapotba fogsz kerülni
  • Mondd ki hangosan azt, amit el akarsz érni kb 5-10-szer (addig ismételd, amíg tényleg el nem hiszed, tényleg tényként érzékeled az állítást)

Azzal, hogy hangosan kimondod ezeket a kijelentéseket, egy elektromos jelet küldesz el az agyadba és ezzel minimum két területet mozgósítasz ott: az akusztikust és kinesztetikust (valahogy az élettan sose ment nekem, de az a lényeg hogy tudományos alapja van mindezeknek, ha érdekel, akkor egy következő cikkben részletesebben kifejtem…). A legfontosabb az egész önbizalom építési folyamatban az, hogy tényleg hidd el azt, amit kimondasz.

Ha van benned egy minimális kétkedés, hagyd a francba, léteznek más módszerek is a negatív gondolatok felülírásához. Ha megkérdőjelezed az állítást/technikát, és nem bízol önmagadban, akkor épp az állítás ellenkezőjét fogod megerősíteni.

És légy türelmes önmagadhoz. Naponta minimum egyszer el kell ezt ismételned, és nem biztos, hogy az első héten már érkezik a siker. Bíznod kell önmagadban, és türelmesnek kell lenned magaddal szemben.

(forrás: www.sportpszicho.blog.hu)

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.