Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sportinnováció Sporttáplálkozás

Rovarfehérje a sporttáplálkozásban

Megoszt

A sporttáplálkozás, amely az elmúlt évek egyik legdinamikusabb fogyasztói változásait élte át, olyan ágazat, amelyre a rovartermesztés, a rovarfehérje előállítás várhatóan nagy hatást gyakorol majd.  Ez az ágazat, amely egykor az elit számára jelentett rést, mára a mindennapi, aktív életmóddal kapcsolatos táplálkozási formává nőtte ki magát, akár az edzőtermi sportok szerelmesei, akár nem.

A sporttáplálkozási piac felgyorsította a por alakú táplálkozás fejlődését, és felkarolta a növényi alapú fehérjék ágazatát. Bár a rovaralapú termékek nem vegánok és nem vegetáriánusok, a rovaralapú termékek a húscsökkentők, a flexitáriánusok, a kísérletező étkezők és a környezettudatos fogyasztók között egyre nagyobb számban találnak visszhangra. Az ehető rovarok globális piaca máris nagy érdeklődésre tart számot a nyugati világban, mivel illeszkedik az alternatív fehérje- és ökotrendekhez, különösen a fehérjeporok és a nassolnivalók termékkörében. A fehérjeporok ágazatának növekedése viszonylag rövid idő alatt nagy volt. Az előrejelzések szerint a piac 2028-ra eléri a 36,05 milliárd dollárt, és 2021-től 8,4%-os várható növekedéssel bővül, a globális sporttáplálkozási piac mérete pedig várhatóan 8,9%-os növekedést mutat 2020 és 2026 között.

Különösen a lakosság által a több táplálékfehérje fogyasztása iránti vágy tekinthető a piaci növekedés egyik fő mozgatórugójának, amely növeli a fehérjeszeletek, étrend-kiegészítők és fehérjeitalok iránti keresletet a sportolók, edzőtermet látogatók és az egészségtudatos fogyasztók körében. Ezt tükrözi az egészségügyi prioritások iránti fokozott érdeklődés, amely az elmúlt évtized egyik fő piaci mozgatórugója volt. Ezt a tendenciát tovább erősítette a COVID-19 világjárvány.  Bár a kutatások még mindig nem állapították meg, hogy egyeseknél miért okoz súlyosabb kimenetelű betegséget a COVID-19, az elhízással és az alapvető egészségügyi problémákkal való kapcsolat jól dokumentált, ami a fogyasztók érdeklődését és az egészségmegőrző szokások kialakulását eredményezte.

Rovarfehérje

A rovarfajokban található fehérjék és aminosavak biológiai hozzáférhetősége kulcsfontosságú tényező lesz e fogékony, ugyanakkor információkra törekvő demográfiai réteg számára. A rovarfehérje-termékek piaci elfogadottságának támogatása érdekében a rovarfehérje aminosavprofilját kutatásokkal vizsgálták (pl. Vangsoe et al., 2018). Ők egészséges résztvevők aminosav felvételét vizsgálták rovarfehérje edzés utáni bevitelével. Az aminosavszintek megegyeztek a szójafehérjével, amely egyike a kevés teljes értékű növényi alapú fehérjéknek (az összes esszenciális aminosavat tartalmazza az emberi élettani egészséghez szükséges szinten). Kiemelte, hogy a rovarfehérje aminosav-leadásának sebessége lassabb a szója- és tejfehérjéhez képest.

Az lassabb, időzített rovarfehérje bevitelt két sportolói csoport kedvelheti:

  1. azok, akik időzített fehérjeadagolást akarnak az izomszövet-veszteség védelme érdekében, amikor hipertrófiára törekszenek,
  2. a zsírszövet-vesztés érdekében, amikor aktívan részt vesznek a testzsír csökkentésében.

Ez a tulajdonsága a rovarfehérjét tökéletes étrend-kiegészítővé teszi a testtömeg-szabályozás céljaira, így jól illeszkedik a sport, az életmód és az általános táplálkozás keretébe. A sport- és életmód-táplálkozáson belül a súlykontroll ágazatban a fehérjeporok és a fehérjével dúsított élelmiszerek/italok piacán a legnagyobb a piaci növekedés.

A fenti tulajdonságok a táplálékporok, rágcsálnivalók és italok új termékcsaládjainak kifejlesztésére is alkalmasak, amelyek az öregedés, betegség vagy műtét utáni izomvesztés késleltetésére összpontosítanak, olyan esetekben, ahol a szarkopénia kialakulásának nagy a kockázata. Mivel a népesség világszerte öregszik, az egészséges öregedésre való összpontosítás a minőségi táplálkozási szükségletek alapvető területe, és így a kereskedelmi termékek növekedésének egyik területét nyitja meg.

Rovarfehérje

A növekedés egyik ágazata, amely erősen kötődik a környezetbarát, fenntartható és minőségi tápanyagprofilokhoz, a teljes értékű táplálkozás és az étkezést helyettesítő termékek területe. Ezt eredetileg azért hozták létre, hogy az alultáplált populációk számára biztosítsa az alapvető tápanyagok gyors bevitelét, de mára egy új piaci szegmens, amely nagy vonzerőt gyakorol a kényelem, az egészségügyi asszociációk és a hűséges követők saját szubkultúrája miatt.

A rovarporok, -izolátumok és -fehérjefrakciók új összetevőket biztosíthatnak a sport- és életmód-piacon, de nem korlátozódnak a fehérjére, mivel a rovarforrások magas ásványi anyagokat és bioaktív vegyületek olyan összetevőit tartalmazzák (pl. ekdiszteroid), amelyek életkortól és kultúrától függetlenül hozzájárulhatnak az emberi egészséghez.

A sport, az életmód és a minden demográfiai csoportot elérő mainstream szektorok számára a fehérjék, ásványi anyagok, rostok, bioaktív vegyületek és vitaminok jelentenek lehetőségeket, amelyek alkalmazásai kiterjednek a porokra, táplálékkiegészítőkre (kapszulák, gélek, tabletták), élelmiszer-összetevőkre, bioaktív vegyületekre, kivonatokra, italokra, snackekre … az alkalmazási lehetőségek széles skálán mozognak.

Ha a fogyasztók elfogadását sikerül megszerezni, akkor az ehető rovarok mint fehérjealternatívák és funkcionális összetevők széleskörű, demográfiai határokon átívelő vonzerővel és alkalmazási lehetőségekkel rendelkeznek majd.

hirdetés

A cikk Natalie Rouse, a BIC Innovation piac- és technológiai kutatójának írásának fordított változata.

Tagek

Talán ez is érdekel