Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Betegség és sport Krónikus betegségek Sportszülők

Szívbetegségek és utánpótlássportolók

Megoszt

Ahogy változnak az évszakok, úgy változnak a sportidények is. Az utánpótlássportolók átállnak az olyan sportfelszerelésekre, mint a stoplisok, hálók, kosárlabdacipők, hokiütők. A szabadtéri edzésektől a beltéri tevékenységekig a sportkondicionálás kitartást és állóképességet igényel a szervezet szív- és érrendszerétől.

A sporttevékenység és annak hatása a szervezetre

Az intenzív edzés és a testmozgás növeli a szervezet oxigénigényét. A szív létfontosságú, mivel oxigénben gazdag vért szállít az izmoknak. A rendszeres, erőteljes aerob tevékenységgel a sportoló szíve idővel változni kezd, nagyobb és erősebb lesz, megnövekszik a kapacitása.

A fizikai aktivitás, különösen az enyhe vagy mérsékelt testmozgás sok szempontból előnyös. Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, javítja az egyensúlyt és a koordinációt, segít az ideális testösszetétel elérésében és még az önbecsülést is növeli. Az erősen megerőltető fizikai tevékenységek azonban potenciálisan megterhelhetik a szívet.

Az utánpótlássportolóknak nem szabad kihagyniuk egy lépést sem, amikor a szív egészségéről van szó!

Szívbetegségek és utánpótlássportolók

A sporttal kapcsolatos halálesetekért egy 2018-as áttekintés szerint felnőtteknél főként a koszorúér-betegség, fiataloknál pedig a kardiomiopátia vagy a szívritmuszavar a felelős.

Más szívbetegségek, például a szívizomgyulladás is hozzájárulhat a hirtelen szívhalálhoz, de ezek a betegségek nem hirtelen jelentkeznek. Általában egy szívizomgyulladásban szenvedő személy valószínűleg rosszul érzi magát, és nem vesz részt a sportban.

szívbetegség

Van olyan alkalom, amikor rossz kimenetelű, például hirtelen szívmegállás következik be egy sportolónál. A hirtelen szívmegállás a vezető halálozási ok az utánpótlássportolók körében. A becslések eltérőek, de egyes jelentések szerint évente körülbelül minden 50.000-80.000 utánpótlássportolóból 1 hal meg hirtelen szívhalálban. Összehasonlításképpen, a hirtelen szívmegállás előfordulása az általános lakosság körében évente körülbelül 1.000 emberből 1.

A hirtelen szívhalált gyakran a szív hibás elektromos jelei okozzák. A nagyon gyors szívverés hatására az alsó szívkamrák a vér pumpálása helyett haszontalanul remegnek. Ezt a szabálytalan szívmozgást kamrafibrillációnak nevezzük. Minden olyan állapot, amely megterheli a szívet vagy károsítja a szívszövetet, növelheti a hirtelen halál kockázatát.

Néhány olyan állapot, amely hirtelen szívhalálhoz vezethet fiataloknál

  • Megvastagodott szívizom, vagy hipertrófiás kardiomiopátia.
    A fiatalok hirtelen szívhalálának leggyakoribb oka ez a genetikai állapot, amely a szívizom túlságosan megvastagodását okozza.
  • Tompa mellkasi sérülés
    A mellkast ért kemény ütést, amely hirtelen szívhalált okoz, commotio cordisnak nevezik. A commotio cordis olyan sportolóknál fordulhat elő, akiket a sporteszköz vagy egy másik játékos keményen mellkason üt.
  • Születéskor fennálló szívszerkezeti probléma vagy veleszületett szívhiba.
    Egyes emberek olyan szív- és érelváltozásokkal születnek, amelyek csökkenthetik a véráramlást, és hirtelen szívhalálhoz vezethetnek.
  • Bizonyos ritka szívritmuszavarok.

Szív vizsgálata utánpótlássportolóknál

Néha nehéz lehet megkülönböztetni a ritmuszavarokat attól, hogy a szív szaporán ver. A sportolóknál, különösen az utánpótlássportolóknál a szívfrekvencia természetesen is megemelkedik. Egy fiatal sportoló szívfrekvenciája akár 200 ütés/percre vagy annál is magasabbra emelkedhet, és még mindig a fiziológiás tartományon belülinek tekinthető. Nehéz lehet megállapítani, hogy ritmuszavarról van-e szó.

Ha alapbetegség áll fenn, a sportoló egészségügyi csapata javasolhatja a szív egészségének további vizsgálatát. Az ajánlott vizsgálatok, mint például az EKG, betekintést nyújthatnak az esetleges orvosi beavatkozás szükségességének megítéléséhez.

Szívműködés – pulzusszám, vérnyomás szívbetegség

Az értékelés és a vizsgálati eredmények alapján gyógyszeres kezelés vagy műtét javasolható a hirtelen halál kockázatának csökkentése érdekében. Például kardioverter-defibrillátor (ICD) készüléket ültethetnek be a mellkasba a szívritmus folyamatos ellenőrzése céljából. Az ICD elektromos sokkot ad le a szív újraindítására, ha életveszélyes szívritmuszavar lép fel.

A sportolók játékba való visszatérésének értékelése

Ha egy sportolóról kiderül, hogy szívproblémája van, a játékba való visszatérésre vonatkozó közös döntéshozatal kritikus fontosságú a folyamat sikeréhez. Ez alapos vizsgálatokkal, személyre szabott kezelési tervvel, a kockázatok megbeszélésével és a sportolásra vonatkozó aktuális irányelvek áttekintésével kezdődik.

A sportoló szívműködésére és tüneteire való odafigyelés az általános egészség kulcsa. Ha ritmuszavart vagy szúró vagy szokatlan érzést észlelünk a mellkasban, az annak a jele, hogy valami nincs rendben.

A szülőknek a fiatalokat nem szabad elriasztaniuk a sportolástól vagy más fizikai aktivitástól való részvételtől. A hirtelen halál a fiataloknál ritka. Az olyan intézkedések, mint a korai kardiopulmonális újraélesztés és az automata külső defibrillátorok rendelkezésre állnak és hatékonyak a hirtelen szívhalál megelőzésében vészhelyzet esetén.

hirdetés

Forrás Xiaoke (Ken) Liu, M.D. írása a Mayo Cliic Health System oldalán jelent meg.

Tagek

Talán ez is érdekel