Betöltés

Mit keresel?

Aktív felnőttek Aktív fiatalok Aktív idősek Slider Terheléses viszgálat

Terheléses vizsgálat előtti nyugalmi mérések

Megoszt

A terheléses vizsgálat megkezdése előtt a vizsgálandó személy aktuális egészségi állapotáról meg kell győződni. Érvényes ez az egészségesek  (vagy annak vélt lakosság)  szűrésénél, rehabilitáltak  (pl. mozgássérültek, kardiológiai rehabilitáltak) vagy edzett sportolók ellenőrzésénél egyaránt.

A szívfrekvencia  és a vérnyomás meghatározása

Esetenként előfordul (főleg az első vizsgálat előtt), hogy a laboratóriumi környezet és a terheléses vizsgálattal kapcsolatos előkészületek miatt a vizsgálandó személy szívfrekvenciája és vérnyomása a normális nyugalmi értéket meghaladja. Ilyenkor mérsékelt intenzitású, “bemelegítő” jellegű terhelés utáni restitució során normális nyugalmi értékeket kell kapnunk. Jól edzett sportolóknál  –  különösen nagy állóképességet kívánó sportágakban  –  esetenként nagy fokú  bradyTerheléses vizsgálat - vérnyomás mérésecardia alakulhat ki. Ez elsősorban a reggeli, ébredéskor mért szívfrekvenciánál lehet jelentős; gyakori a percenkénti 40-50 közötti érték.

Légzésfunkciós mérések

Egészségeseknél elsősorban  a vitálkapacitás (VC), az erőltetett kilégzés 1. mp-ces értéke (FEV1% = Tiffeneau teszt )  és a maximális akaratlagos ventilláció (MVV) a mérendő paraméterek.

Terheléses vizsgálat - légzésfunkciós mérésA vitálkapacitás az alkat (elsősorban a testmagasság). a kor és a nem függvénye; a vizsgált személy elvárható értékeit az alkalmazott spirométerhez csatolt gyári táblázat tartalmazza. A modern készülékeknél a vizsgálat menetét computer vezérli, az elvárható értékeket a vizsgált személy adatai alapján ki is számítja, a mért adatokkal összehasonlítja és az esetleges eltéréseket %-ban is megadja.

A FEV1% egészségeseknél a vitálkapacitás 80-85 %-a; sportolóknál  –  elsősorban nagy állóképességet kívánó sportágak-ban  –  gyakran eléri vagy meghaladja a 90 %-ot is. A FEV1% alapján nagy valószínűséggel a kóros elváltozások szűrhetők ki. A VC és az MVV az edzettségi állapotra ugyan nem adnak információt, de nagy állóképességet kívánó sportágakban az MVV meghaladja az elvárható értéket. Az elvárható MVV értéke közelítőleg a FEV1 30-szorosa, illetve a VC 27 szerese. A FEV1 % és a MVV értéke a légutak tágasságára, illetve  a légzőizmok erejére utalnak.

A légzésfunkciós mutatók, elsősorban a Tiffeneau érték, illetve   a FEV1 görbe analíziséből számolt áramlási sebességek alapján az obstruktiv és a restriktiv légzési zavarok különíthetők el.

A test összetételének fontossága. A testzsír arányának becslése

Terheléses vizsgálat - testösszetétel vizsgálatA teljesítmény-élettani vizsgálatok során mért adatok egy része a testtömegének és magasságának, míg mások (pl. az oxigénfelvétel) a test összetételének  is függvénye. Különösen fontos a zsírszövet mennyisége, illetve az izom- és a zsírszövet aránya, mivel az oxigénfelvételnél csak az izomszövet jön számításba; meghatározására, illetve arányának becslésére több módszert is kidolgoztak. Így pl. a test-impedancia mérését. Az  izomszövet ugyanis jobban vezeti az elektromosságot mint a zsírszövet. Megbecsülhető a testzsír aránya (illetve annak változása) a test fajsúlyából is, amit a vízbe merített test tömegének csökkenéséből lehet meghatározni.  Az eljárás azon alapul, hogy a zsírszövet könnyebb mint az izomszövet. Mindkét eljárás drága és kivitelezése körülményes.  A zsírszövet becslésének egyszerű és széles körben elterjedt eljárása a bőrredő vastagságának a mérése. A test különböző helyén (4 vagy 8 helyen) a különleges, erre a célra gyártott kaliper segítségével mért bőrredő vastagságok összegéből a gyártó cég által megadott táblázat segítségével határozható meg a testzsír aránya. Annak ellenére, hogy ennek az eljárásnak is megvannak a nehézségei, a bőrredő mérés a testzsír arányának gyors meghatározását biztosítja.

A testzsír arányának még elfogadható felső értéke férfiaknál 25, míg nőknél 30 %.  Sportoló férfiaknál (a sportág jellegétől, a felkészülési periódustól, az individuális adottságoktól, stb. függően) a testzsír értékek 10 – 18, míg nőknél 12 – 22 % között vannak.

A mért és az optimális testtömeg hányadosából számolt relatív testtömeg függvényében ábrázolt testzsír % az alkat jó és hasznos jellemzését teszi szemléltetővé.

Tags:
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Kapcsolódó cikkek