Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Tribulus terrestris

Megoszt

A Tribulus nagyszámú szaponin vegyületet tartalmaz, melyek nem mindegyikének tisztázott a biológiai szerepe (a szaponin vegyületek hatása a közhiedelemmel ellentétben kedvezőtlen is lehet). Fő hatóanyaga a protodioscin, ami a szakirodalom szerint a dehidroepiandroszteron (DHEA) előanyagaként közvetve a tesztoszteron termeléshez is hozzájárulhatna, továbbá feltételezik, hogy az LH (luteinizáló hormon, interstitialis sejteket stimuláló hormon) szintjének emelésén keresztül a tesztoszteron termelést fokozni tudja. A hormonszintnek ezen a két különböző módon történő befolyásolása elméletileg anabolikus hatású, növelheti a szexuális vágyat, az erőt és az izomtömeget.

Emberben teljesítményfokozó, izomtömeg növelő illetve hormonális hatását nem igazolták (Antonio 2000; Rogerson 2007), ellenben erős diuretikus, vizelethajtó hatású, használatakor egy esetben gynaecomastia kialakulásáról is beszámoltak: egy fi atal sportolónál nőies mellmegnagyobbodás kifejlődése volt megfi gyelhető a testépítők között szteroid-alternatívaként szedett tribulus gyógynövény-készítmény szedése mellett, a pontos ok ismeretlen (Jameel 2004).

A Tribulus sporttteljesítményre gyakorolt pozitív hatásait jelenleg nem támasztják alá meggyőző adatok (Qureshi 2014).

Hatékonysága meggyőzően nem igazolt, alkalmazása jelenleg nem javasolt!

hirdetés
Tags:
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.