Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Tribulus terrestris

Megoszt
gyógynövény tribulus terrestis

A Tribulus nagyszámú szaponin vegyületet tartalmaz, melyek nem mindegyikének tisztázott a biológiai szerepe (a szaponin vegyületek hatása a közhiedelemmel ellentétben kedvezőtlen is lehet). Fő hatóanyaga a protodioscin, ami a szakirodalom szerint a dehidroepiandroszteron (DHEA) előanyagaként közvetve a tesztoszteron termeléshez is hozzájárulhatna, továbbá feltételezik, hogy az LH (luteinizáló hormon, interstitialis sejteket stimuláló hormon) szintjének emelésén keresztül a tesztoszteron termelést fokozni tudja. A hormonszintnek ezen a két különböző módon történő befolyásolása elméletileg anabolikus hatású, növelheti a szexuális vágyat, az erőt és az izomtömeget.

Emberben teljesítményfokozó, izomtömeg növelő illetve hormonális hatását nem igazolták (Antonio 2000; Rogerson 2007), ellenben erős diuretikus, vizelethajtó hatású, használatakor egy esetben gynaecomastia kialakulásáról is beszámoltak: egy fi atal sportolónál nőies mellmegnagyobbodás kifejlődése volt megfi gyelhető a testépítők között szteroid-alternatívaként szedett tribulus gyógynövény-készítmény szedése mellett, a pontos ok ismeretlen (Jameel 2004).

A Tribulus sporttteljesítményre gyakorolt pozitív hatásait jelenleg nem támasztják alá meggyőző adatok (Qureshi 2014).

Hatékonysága meggyőzően nem igazolt, alkalmazása jelenleg nem javasolt!

hirdetés
Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.