Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Sportszülők Utánpótlássport

Az utánpótlássportolók megtanítása az akadályok leküzdésére (5.) – Sport és élet egyensúlyban tartása

Megoszt

A mentális keménységre való törekvés során az utánpótlássportolók elkerülhetetlenül különböző kihívásokkal találkoznak, amelyek akadályozhatják fejlődésüket. Ez a cikksorozat ezeknek az akadályoknak a feltárásával foglalkozik, és mind a szülőket, mind a fiatal sportolókat hatékony stratégiákkal látja el. Miközben elmélyedünk ezekben a gyakori akadályokban, célunk, hogy képessé tegyük a fiatal sportolókat a mentális ellenállóképesség erős alapjainak kiépítésére, ami lehetővé teszi számukra, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak a sportpályafutásuk során és azon túl is. A szülők a támogatás, a megértés és a nyílt kommunikáció környezetének kialakításával fontos szerepet játszanak abban, hogy gyermekeiket átvezessék ezeken a kihívásokon, segítve őket a mentális erő kifejlesztésében, amely szükséges ahhoz, hogy leküzdjék a kudarcokat és boldoguljanak a nehézségekkel szemben.

Az utánpótlássportolók megtanítása az akadályok leküzdésére cikksorozat részei:

Sport és élet egyensúlyban tartása

A sportkötelezettségek és az élet más aspektusainak összeegyeztetése gyakori kihívás, amellyel sok fiatal sportolónak kell szembenéznie. Szülőként döntő szerepet játszhatsz abban, hogy gyermekének olyan kiegyensúlyozott időbeosztást alakítson ki, amely lehetővé teszi számára, hogy a sportban is kiemelkedő teljesítményt nyújtson, miközben az élet más lényeges területeit is ápolja.

Ösztönözze a nyílt kommunikációt gyermekével az időbeosztásáról és a kötelezettségeiről. Közösen dolgozzanak ki egy olyan naptárat, amely tartalmazza a sportedzéseket és versenyeket, valamint az iskolai munkára, a családi tevékenységekre, a társas kapcsolatokra és a hobbikra szánt időt. Ez a közös megközelítés biztosítja, hogy gyermeke úgy érzi, részt vesz a döntéshozatalban, és nagyobb valószínűséggel tartja magát az ütemtervhez, amelynek kialakításában ő is segített.

Hangsúlyozza az időgazdálkodás és a prioritások felállításának fontosságát. Tanítsa meg gyermekét arra, hogy azonosítsa a legkritikusabb feladatait, és ennek megfelelően ossza be az idejét. Ez magában foglalja a célzott tanulásra, a fontos családi eseményeken való részvételre és a barátokkal való minőségi időtöltésre szánt időt. Gyermeke úgy tudja egyensúlyba hozni sporttevékenységét és az élet más aspektusait, ha megtanulja hatékonyan beosztani az idejét.

Az egyik első dolog, amit teszek, amikor egy sportoló diákkal dolgozom, hogy digitális naptárat készítek. Nem tudom, miért nem tanítják ezt az iskolában, de nekem úgy tűnik, hogy nem jó stratégia, ha a gyermek emlékezetére hagyatkozik az eseményekre. Őszintén szólva azt sem tudom, miért érzik úgy a felnőttek, hogy meg kell próbálniuk emlékezniük az eseményekre! Hozzon létre egy naptárat, és ossza meg a családi eseményeket. Tegye őket felelőssé a napirendjükért ahelyett, hogy hibáztatná őket, ha elfelejtenek dolgokat.

utánpótlássportolók

Emelje ki a pihenés és az öngondoskodás jelentőségét az egészséges és fenntartható életmód fenntartásában. A fiatal sportolóknak elegendő alvásra, tápláló étkezésre és szünetekre van szükségük a kiégés és a fizikai kimerülés megelőzése érdekében. Bátorítsa gyermekét, hogy hallgasson a testére, és ismerje fel, mikor van szüksége feltöltődésre és pihenésre. A sportolás, a megfelelő pihenés és öngondoskodás egyensúlyban tartása segít megelőzni a sérüléseket, javítja a teljesítményt és elősegíti az általános jólétet.

Támogassa gyermekét abban, hogy határokat szabjon sportkötelezettségeinek. Bár az elkötelezettség és a kemény munka fontos, ugyanilyen fontos, hogy legyen ideje a szabadidőre, a pihenésre és a sporton kívüli egyéb érdeklődési körökre is. Segítsen nekik megérteni, hogy a sport és az élet egyéb területei közötti egészséges egyensúly megteremtése hozzájárul a hosszú távú sikerhez és boldogsághoz.

Legyen rugalmas és megértő, amikor a gyermeke sportolási ütemtervének követelményeihez igazodik. Előfordulhatnak olyan időszakok, amikor kiigazításokra van szükség, például vizsgaidőszakban vagy családi események alkalmával. A megértés és az alkalmazkodóképesség segít gyermekének abban, hogy úgy érezze, támogatják és bátorítják, hogy hatékonyan kezelje kötelezettségeit. Ne feledje, hogy a megfelelő egyensúly megtalálása folyamatos folyamat lehet. Normális, hogy gyermeke kihívásokkal szembesül az élet különböző aspektusainak összehangolása során. Bátorítsa őket, hogy tanuljanak a tapasztalataikból, és szükség szerint módosítsanak. Irányítással, támogatással és nyílt kommunikációval segíthet fiatal sportolójának sikeresen eligazodni a sport és az élet egyéb fontos aspektusai közötti egyensúly megteremtésének összetett problémáiban, és a mentális erőnlétet a pályán és azon kívül is ápolni.

hirdetés

Szerkesztett részletek James Leath, a „Mental Toughness for Youth Athletes” című írásából

Tagek

Talán ez is érdekel