Betöltés

Mit keresel?

Sportszülők Utánpótlássport

Az utánpótlássportolók megtanítása az akadályok leküzdésére (7.) – Az elvárások kezelése

Megoszt
Versenyző gyermekek

A mentális keménységre való törekvés során az utánpótlássportolók elkerülhetetlenül különböző kihívásokkal találkoznak, amelyek akadályozhatják fejlődésüket. Ez a cikksorozat ezeknek az akadályoknak a feltárásával foglalkozik, és mind a szülőket, mind a fiatal sportolókat hatékony stratégiákkal látja el. Miközben elmélyedünk ezekben a gyakori akadályokban, célunk, hogy képessé tegyük a fiatal sportolókat a mentális ellenállóképesség erős alapjainak kiépítésére, ami lehetővé teszi számukra, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak a sportpályafutásuk során és azon túl is. A szülők a támogatás, a megértés és a nyílt kommunikáció környezetének kialakításával fontos szerepet játszanak abban, hogy gyermekeiket átvezessék ezeken a kihívásokon, segítve őket a mentális erő kifejlesztésében, amely szükséges ahhoz, hogy leküzdjék a kudarcokat és boldoguljanak a nehézségekkel szemben.

Az utánpótlássportolók megtanítása az akadályok leküzdésére cikksorozat részei:

Az elvárások kezelése

Az elvárások kezelése kulcsfontosságú az utánpótlássportolók számára az egészséges és pozitív gondolkodásmód fenntartásához. Szülőként jelentős szerepet játszhat abban, hogy gyermeke kiegyensúlyozott perspektívát alakítson ki a sportoláshoz vezető úton.

Bátorítsa gyermekét, hogy reális és elérhető célokat tűzzen ki, amelyek a jelenlegi képességein és fejlődésén alapulnak. Segítsen nekik megérteni, hogy bár a törekvések és álmok megléte alapvető fontosságú, az irreális elvárások felállítása szükségtelen nyomást és csalódást okozhat. Ha elérhető célokat tűz ki, gyermeke megtapasztalhatja a teljesítés és a motiváció érzését, miközben a céljaiért dolgozik.

Tanítsa meg gyermekét arra, hogy a közvetlen eredményektől függetlenül értékelje saját erőfeszítéseit és fejlődését. Hangsúlyozza, hogy a fejlődés egy utazás, és minden egyes lépés előre, legyen az bármilyen kicsi is, egy lépés a helyes irányba. A kemény munka és az elszántság dicsérete pozitív gondolkodásmódot alakít ki, és arra ösztönzi őket, hogy növekedésre és sikerre törekedjenek.

Emlékeztesse gyermekét, hogy az önmaga értéke nem a sportteljesítményéhez kötött. Biztosítsa őket arról, hogy feltétel nélkül szereti és támogatja őket, függetlenül a pályán nyújtott teljesítményüktől. Hangsúlyozza, hogy értékesek, és megérdemlik a szeretetet, a tiszteletet és az elfogadást, függetlenül a sporttevékenységük eredményétől.

Segítsen gyermekének a növekedési gondolkodásmód kialakításában azzal, hogy az azonnali sikerek helyett a folyamatos tanulásra és fejlődésre összpontosít. Bátorítsa őket, hogy a kihívásokra és a kudarcokra úgy tekintsenek, mint a növekedés és a fejlődés lehetőségeire. A növekedési gondolkodásmód elsajátításával rugalmasan és a sikerekből és kudarcokból való tanulásra való hajlandósággal közelíthetik meg sportútjukat.

utánpótlássportolók

Legyen tekintettel arra az utánpótlássportolókra nehezedő nyomásra, amelyet a külső elvárások, például az edzők, csapattársak vagy kortársak által támasztott elvárások gyakorolhatnak gyermekére. Ösztönözze a nyílt kommunikációt, hogy nyugodtan beszélhessenek a külső nyomás miatt felmerülő kihívásokról. Emlékeztesse őket arra, hogy határokat szabhatnak és hatékonyan kommunikálhatják igényeiket.

Végső soron az Ön támogatása és megértése létfontosságú a gyermekével szembeni elvárások kezelésében. Egy olyan környezet megteremtése, amely az erőfeszítést, a növekedést és az önbizalmat helyezi előtérbe az azonnali eredményekkel szemben, képessé teszi gyermekét arra, hogy egészséges és fenntartható megközelítést alakítson ki a sporthoz és az élethez. Megtanulják, hogy értékük túlmutat a játéktéren, és hogy Ön minden lépésnél ott van mellettük, szurkol nekik, és arra bátorítja őket, hogy elszántan és rugalmasan vállalják az utat.

Miközben végigkíséri fiatal sportolóját a mentális szívósság fejlesztésének útján, mindig emlékezzen arra, hogy a gyerekek a szüleikre tekintenek példaképként a cselekvés, a kihívásokra való reagálás és a kudarcok kezelése terén. Gyakran jobban tükrözik majd az Ön tetteit, mint a szavait. Ezért figyeljen oda a saját viselkedésére és hozzáállására, mivel ezek alapvetően befolyásolhatják, hogyan közelít gyermeke a sporthoz és az élethez.

Mutassa meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket fiatal sportolójába szeretne belenevelni, mint például a rugalmasság, a kitartás és a növekedési gondolkodásmód. Ossza meg saját élményeit az akadályok leküzdéséről, és arról, hogy hogyan fogadta elszántan a kihívásokat. Azzal, hogy pozitív és proaktív módon áll hozzá a kudarcokhoz, megtanítja gyermekét arra, hogy a kudarcokból tanulni kell, és azokat a sikerhez vezető ugródeszkaként kell használni.

Mutasson támogató és megértő magatartást, amikor gyermeke nehézségekkel szembesül. Ösztönözze a nyílt kommunikációt, és biztosítson biztos teret számára, hogy megoszthassa érzéseit és gondolatait. Az Ön rendíthetetlen támogatása elősegíti a bizalmat és az önbizalmat, ami lehetővé teszi, hogy rugalmasan és magabiztosan nézzen szembe a kihívásokkal.

Azzal, hogy pozitív és erőt adó példaképként viselkedik, arra ösztönzi gyermekét, hogy megtestesítse azt a mentális szívósságot, amelyre a sportban és azon túl is szüksége van a boldoguláshoz. Együtt erős és elszakíthatatlan köteléket fognak kialakítani, és a gyermeke az élet minden területére átviszi majd az Öntől tanult leckéket, és egy sokoldalú, magabiztos és rugalmas egyéniséggé fog fejlődni. A mentális erőnlét fejlesztésének útja közös erőfeszítés, és az Ön szeretetteljes vezetésével gyermeke teljes potenciáljához fog felnőni, és mentális erővel lesz felvértezve, hogy legyőzzön minden akadályt, ami az útjába kerül.

hirdetés

Szerkesztett részletek James Leath, a „Mental Toughness for Youth Athletes” című írásából

Tagek

Talán ez is érdekel