Betöltés

Mit keresel?

Teljesítményfokozás Terheléses viszgálat

Az oxigénfelvevő képesség, relatív aerob- kapacitás

Megoszt
teljesítményélettani mérés - teljesítőképesség

A teljesítőképesség, az edzettség egyik lényeges teljesítmény-élettani jellemzője a maximális erőkifejtéskor egy perc alatt felvett és egységnyi testtömegre számított oxigén mennyisége, az un. relatív aerob kapacitás (VO2 ml x kg-1 x perc-1). Ennek nyugalmi (gyakorlatilag alapanyagcsere körülmények között mért) értéke 3,5 ml, amit metabolikus egységnek neveznek (MET). A relatív aerob kapacitás maximális erőkifejtés során elvárható értékének a becslésére  mind a kor, mind a teljesítmény alapján számos összefüggést dolgoztak ki [pl. 56,36  – (0,39 x kor években), elsősorban felnőtt férfiaknál alkalmazható összefüggés].

Nőknél a férfiaknál számoltnak mintegy 85 %-a az elfogadható érték. Edzett sportolóknál a jó relatív aerob kapacitás  értékek 60-70 ml között vannak, nagy állóképességet kívánó sportágak versenyzőinél gyakran előfordulnak 70-80 ml közötti értékek is.  Átlagos (pl. 70 kg-os)  testtömegű férfinél ez 5-6 l közötti percenkénti oxigénfelvételt és közel 150 l-es percventillációt tételez fel. Nyilvánvaló, hogy a maximális érték kialakulásában a rendszeres edzésen kívül a testtömeg valamint az izom és a zsírszövet aránya is szerepet játszik.

hirdetés


Szokás a relatív aerob kapacitást a zsírmentes testtömeg (lean  body mass = LBM) egységnyi mennyiségére is  kiszámítani. Ez a testzsír arányától függően haladja meg a teljes testtömeg l kg-jára számított relatív aerob kapacitást és az edzettségre vonatkozó további hasznos  információt ad.

A mozgáskészség beszűkülése miatt a sportolók rendszeres edzésének hatására kialakuló aerob kapacitás és teljesítőképesség növekedésével ellentétes folyamat játszódik le: az aerob kapacitás és a teljesítmény, azaz az edzettségi szint csökken.

Ez a csökkenés megfigyelhető a  traumás alsóvégtag amputáltaknál és a gerincvelősérült bénultaknál (paraplégeknél és tetraplégeknél) egyaránt, mértéke az esetek  többségében a gerincvelősérülteknél a nagyobb fokú. A gerincvelősérültek relatív aerob kapacitása az elvárható érték 24 %-ára is lecsökkenhet, míg az amputáltaknál a mozgáskészség beszűkülése függ a csonkolás magasságától és így a relatív aerob kapacitás csökkenése változó lehet, elérheti az elvárható érték 52 %-át is.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.