Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Parasport Speciális sport

B6-vitamin – iridoxin

Megoszt
B6-vitamin – iridoxin

A B6-vitamin név három különböző vegyületet jelöl, amelyeket oldalláncuk különböztet meg egymástól, ezen vegyületek egymásba könnyen át tudnak alakulni. A három különböző vegyületből a piridoxol a növényi eredetű élelmiszerekre jellemző, míg a piridoxál és piridoxamin állati eredetű élelmiszerekben fordul elő. Elsősorban az aminosav-anyagcserében fontos, de a szénhidrát- és zsíranyagcserében is szükség van rá. Több mint 100 enzim koenzime. Fő előfordulása szervezetünkben az izmokban van, itt ugyanis a glikogén-foszforiláz enzimnek a koenzimeként a glikogén lebontásához szükséges, amely folyamatnak az energiaellátásunkban nagy szerepe van, különösen fizikai terhelés során. Az aminosavanyagcserében pedig főként a transzaminálási folyamatban vesz részt (a transzaminázok kofaktora).

hirdetés


A szteroidhormonok szintézisében, szerotonin és más neurotransmitterek szintézisében, a nukleinsavak előállításában is létfontosságú, a csontok kollagénképzésében és a hemoglobin szintézisében (hiányában sideroblastos anaemia [vérszegénység] alakulhat ki) is alapvető szerepe van. Szükséges a cisztein metioninból való szintéziséhez, ezáltal a homocisztein lebontásához. Hiányában a plazma homociszteinkoncentrációja emelkedik, ami az atherosclerosis kialakulásában fontos rizikótényező.

Máj, hús, tojás, tejtermékek, hüvelyesek, élesztő és élesztőkészítmények fogyasztásával fedezhető az igény, de a búzacsíra, búzakorpa, brokkoli is jó forrása.

Igénye a fehérjebevitelhez igazodóan változik. Bizonyos nézetek szerint 1 gramm fehérjéhez 0,015-0,017 mg B6-vitamin szükséges, mások 0,1 mg-ot ajánlanak minden gramm fehérjéhez.

Sportolók igénye:

  • körülbelül 1,5-2 mg/nap
Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.