Betöltés

Mit keresel?

Betegség és sport Egészség Krónikus betegségek Sportártalmak

Immunrendszer, testmozgás, sport – a sportorvos gondolatai

Megoszt

Az immunrendszer és a testmozgás közötti kölcsönhatás összetett és nem teljesen ismert. Az immunrendszer, mint a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező mechanizmusa, mindennapos szerepet játszik mind a sportolók, mind a lakosság egészségének megőrzésében. A testmozgás a tevékenység típusától, intenzitásától és időtartamától függően kedvezően vagy kedvezőtlenül befolyásolhatja az immunrendszert. Széles körben elfogadott, hogy a felső légúti fertőzések a versenysportolók gyenge teljesítményének egyik fő oka. Sok ilyen sportoló a megelőző hetekben magas szinten edzett, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy szervezetük fertőzéssel szembeni ellenálló képessége csökkenjen. A szabadidős sportolók is szenvedhetnek felső légúti fertőzésektől a nehéz vagy a megszokottól eltérő edzéseket követően. A testmozgás immunrendszerre gyakorolt hatásának és az egészségmegőrzésben betöltött szerepének megértése végső soron jobb sport- és munkateljesítményhez vezet.

Az immunrendszer: veleszületett és adaptív

A környezet, az edzés, a fertőzés és az immunrendszer közötti összetett kölcsönhatások teljes körű megértéséhez az immunrendszer működésének alapjainak ismerete szükséges. Az immunrendszer két egymást kiegészítő védekező rendszerből áll – a veleszületett immunrendszerből és az adaptív immunrendszerből. A veleszületett rendszer olyan mechanizmusok gyűjteménye, amelyek a szervezet első vonalbeli védelmét jelentik a potenciális kórokozókkal, vagyis a fertőzést okozó ágensekkel szemben. Ezek közé tartozik a bőr és a nyálkahártyák, amelyek fizikai határokat képeznek a behatolással szemben. Az emberi szervezetbe való bejutás nem minden portálját védi azonban a bőr. Ezek a helyek, beleértve az orrjáratokat és az oropharynxot, speciális nyálkával, enzimekkel és komplex fehérjékkel vannak ellátva, amelyek azonnal megkezdik a nem kívánt kórokozók lebontását. A veleszületett rendszer megkezdi a gyulladásos válasz aktiválódásának folyamatát, amely fontos eseménysorozat, amely a gyulladás négy klasszikus jeléhez vezet: rubor (bőrpír), calor (hő), tumor (ödéma) és dolor (fájdalom).

Míg a veleszületett immunrendszer kiszámítható és mechanikus, addig az adaptív immunrendszer sokkal bonyolultabb és összetettebb. Ez nagyrészt azoknak a mechanizmusoknak köszönhető, amelyek lehetővé teszik, hogy emlékezzen a specifikus kórokozókra és az azt követő gyulladásos válaszokra. A „memória” lehetővé teszi az adaptív rendszer számára, hogy felismerjen egy bizonyos kórokozót, amellyel már találkozott, és gyorsan immunválaszt adjon, ha ismét érintkezésbe kerül vele. Ez a folyamat három mechanizmuson keresztül valósul meg. Az első a sejtek felszínén található specifikus fehérjék, az úgynevezett antigén markerek felismerését jelenti, amelyek specifikus kórokozókat jelölnek. A felismerést követően az adaptív rendszer képes az adott specifikus kórokozó elleni sejtes és molekuláris támadásra. Végül, ugyanazon kórokozók és a hozzájuk kapcsolódó sejtfelszíni fehérjék későbbi ismételt támadásai esetén a szervezet memóriarendszere képes gyorsított választ adni a kiegyensúlyozott immunválasz és az egészség megőrzésének biztosítása érdekében.

immunrendszer és sport

Testmozgás és az immunrendszer működése

A testmozgás és az edzés hatása az immunrendszerre az elmúlt néhány évtizedben nagy érdeklődés tárgyát képezte. A jelenleg elfogadott alapelvek közül sokan ebben az időszakban alakultak ki. A sportimmunológia e viszonylag új területén a kutatások természetesen folyamatosak és fejlődnek. Ahogy a testmozgás egyre inkább az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés egyik sarokkövévé válik, egyre fontosabbá válik a testmozgás és az immunrendszer kölcsönhatásának megértése. Továbbá, mivel a felső légúti fertőzésekket a gyenge sportteljesítményhez hozzájáruló tényezőként értékelik, valamint a munkahelyi hiányzások gyakori okaként, még több kutatásra van szükség.

A legújabb kutatások szerint az edzés intenzitási szintje az immunrendszer működésének elsődleges előrejelzője. Vizsgálatok kimutatták, hogy intenzív edzés után csökkent egy fontos, a nyálkahártya váladékában található immunfehérje, az immunglobulin A (IgA) szintje. Ez a szekréciós immunglobulin részben felelős a felső légúti nyálkahártya gátjánál jelentkező fertőzések leküzdéséért. A nyálkahártya-váladékban lévő IgA alacsonyabb szintje a szervezetet a felső légúti fertőzések fokozott kockázatának teszi ki. Az IgA-szint csökkenése már 1 óra intenzív testmozgás után is bekövetkezhet, amelyet gyakran az aerob kapacitás 70-80%-ának megfelelő értéknek minősítenek. Míg a nagy intenzitású testmozgás a felső légúti fertőzések fokozott kockázatának teheti ki a sportolót, a vizsgálatok a rendszeres, mérsékelt testmozgást végzők esetében is jelentősen magasabb IgA-szintet mutattak ki. Ez alátámaszthatja azt a nézetet, hogy a mérsékelt fizikai aktivitás erősíti a szervezet fertőzések elleni védekező képességét.

A fizikai aktivitás az immunrendszer két másik sejttípusára is hatással van. A természetes ölősejtek, vagyis az NK-sejtek működését fokozza az intenzív testmozgás. Az NK-sejtek a veleszületett immunrendszer részét képezik, és segítenek a vírusfertőzések leküzdésében, valamint a daganatos sejtek elpusztításában. Ezt olyan enzimek kiválasztásával végzik, amelyek az apoptózisnak, azaz a programozott sejthalálnak nevezett folyamat révén elpusztítják a célsejteket. Úgy tűnik, hogy a veleszületett immunrendszer másik fontos összetevője, a neutrofil sejtek funkciója csökken a testmozgás intenzitásának növekedésével. A neutrofil, más néven fehérvérsejt, a szervezetben a fertőzések és idegen anyagok megtámadásáért felelős elsődleges sejttípus. A neutrofilok számának és működésének csökkenését mutatták ki, amikor a mozgásszegény életmódú embereket és az erősen aktív egyéneket vizsgáltak. A neutrofil aktivitás elnyomása valószínűleg szerepet játszik a nagy intenzitású edzéseket végző sportolóknál a megnövekedett felső légúti fertőzésekben.

A testmozgás és a rákmegelőzés közötti kölcsönhatás iránti érdeklődés több mint 100 retrospektív, populáción alapuló tanulmányt generált. Összességében úgy tűnik, hogy a bizonyítékok a vastagbél- és mellrák jelentős csökkenésére utalnak a rendszeres, mérsékelt fizikai aktivitásban résztvevők körében. A mozgásszegény lakossággal összehasonlítva úgy tűnik, hogy még az alacsony intenzitású tevékenységek, például a fűnyírás is mérsékelten csökkenti a rákos megbetegedések arányát. A mell- vagy vastagbélrák túlélői akár 40%-os relatív kockázatcsökkenést is tapasztalhatnak a rák kiújulása és a rákhoz kapcsolódó halálozás tekintetében. Mivel az ezen előnyök etiológiája mögött álló konkrét mechanizmusok nem jól ismertek, további kutatások folynak ezen az érdekes területen.

sportoló - immunrendszer

Egy másik populáció, amelynek immunrendszerére jótékony hatással van a rendszeres testmozgás, az idősek. Ahogy az emberi szervezet öregszik, fogékonyabbá válik a fertőzésekre, amit a támadásokra adott lassabb és kevésbé hatékony válaszreakciók okoznak, ami hosszabb gyógyulási időszakokhoz vezet. A védekezés első rétege, a bőr és a veleszületett rendszer nyálkahártyái leromolhatnak és átjárhatóvá válhatnak. Az immunrendszer specifikus sejtjei, például a T-sejtek, gyakran kevésbé reagálnak az aktiválásra. Ezek a sejtszintű hiányosságok a normál öregedésben szerepet játszó egyéb tényezőkkel együtt, mint például a dekondicionáltság, a társbetegségek, a pszichológiai stressz és a táplálkozási hiányosságok, mind az immunrendszer működési zavaraihoz vezetnek. A rendszeres testmozgás az idősödő népesség egészségmegőrzési stratégiájának fontos elemévé válik. A súlyzós gyakorlatok például segíthetnek a csontok demineralizációjának mérséklésében, ami csontritkuláshoz vezet, valamint támogathatják az egészséges immunműködést.

Mivel sok magasan edzett sportoló találkozik idő előtti felső légúti fertőzéssel, amelyet az immunrendszer elnyomott működése okozhat, olyan étrend-kiegészítőket próbáltak találni, amelyek fokozhatják az immunrendszer működését. Az ajánlott napi mennyiséget meghaladó vitaminok vagy ásványi anyagok hatékony használatára vonatkozó bizonyítékok gyéren állnak rendelkezésre. A C-vitamin napi 600 milligramm (mg) adagban, 3 héten keresztül, úgy tűnik, hogy bizonyos előnyökkel jár a felső légúti fertőzések előfordulásának csökkentésében az ultra-állóképességi versenyeken edző és versenyző sportolóknál. Ez feltehetően antioxidáns tulajdonságainak köszönhető, amelyek segítenek csökkenteni a hosszan tartó intenzív edzéssel kapcsolatos oxidatív stressz által termelt szabad gyököket. A C-vitaminnal és az immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban további kutatások folynak. Más tanulmányok, amelyek olyan kiegészítőket vizsgáltak, mint az E-vitamin és a béta-karotin, az immunrendszer támogatása szempontjából nem mutattak ki semmilyen előnyt. A legtöbb sportoló számára továbbra is a jól összeállított étrend az ajánlott, a kalóriabevitel növelésével a nagy intenzitású edzések során. Egy egyszerű multivitamin adható az étrendhez, de általában kerülni kell bizonyos tápanyagok túlzott bevitelét.

A sportolók immunrendszerének a megerőltető edzés alatti és utáni működésének elemzéséből nyert ismeretek a klinikai környezetben is alkalmazhatók a felső légúti fertőzések kezelésének eldöntésekor. A sportolók fertőző tüneteit ugyanúgy kell értékelni, mint az általános populációban, de figyelembe kell venni az egyes egyéni körülményeket is. Ha egy sportoló intenzív edzés közepén van, és közel van a maximális erőfeszítéseihez, akkor megfontolandó, hogy a felső légúti fertőzés lehetséges bakteriális okait agresszívebben kezeljük antibiotikumokkal. Az általános alapellátási orvosi gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb felső légúti fertőzés vírusos jellegű, és nem reagál antibiotikumokra. A nyálkahártya és a váladék csökkent IgA-szintje azonban a sportolókat fokozott kockázatnak teheti ki a fertőzések bakteriális okainak szempontjából. A közelmúltban végzett vizsgálatok az antibiotikumok egyes osztályainak, például a makrolidoknak és a fluorokinolonoknak a gyulladáscsökkentő hatását is kimutatták felső légúti fertőzések esetében, ami az antibakteriális hatásuktól függetlenül felelős lehet e gyógyszerek előnyeiért. A sportolói csapatok közelsége, a közös kulacsokból való ivás, a kollégiumi élet, a gyakori utazás és az öltözőben töltött idő szintén növelheti a fertőzések átvitelének kockázatát. Továbbá, a magas szintű stressz és szorongás, mint amilyet a versenysport során el kell viselni, korábban bizonyítottan károsítja az immunrendszer működését, ami a beteg sportolót fokozott fertőzésveszélynek teszi ki. Természetesen minden egyes sportoló helyzetét önállóan és kritikusan kell megvizsgálni, hogy ne alkalmazzunk túl sok antibiotikumot, ami a baktériumok rezisztenciáját állandósíthatja. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az általános higiéniai elveket, beleértve a rendszeres zuhanyozást, a mezítláb járás elkerülését, az időben történő és megfelelő bőrápolást, valamint a megfelelő alvást és táplálkozást.

Összefoglalás

A sportolói populáció a nagy intenzitású edzések idején fokozottan ki van téve a fertőzések, különösen a felső légúti fertőzések kockázatának. Ugyanakkor, és talán inkább a szabadidősportolókra és az általános lakosságra alkalmazható, az enyhe vagy mérsékelt aerob tevékenység segíthet az immunrendszer erősítésében. A mérsékelt testmozgást az általános egészségmegőrzés részeként célszerű lehet ajánlani, mivel az kifejezetten az immunrendszer működésének javulásához kapcsolódik. Bár az étrend-kiegészítők üzletága virágzik, eddig csak a C-vitamin mutatott pozitív hatást a sportolók fertőzéseinek kezelésében és megelőzésében. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő alvás és a produktív stresszkezelés hangsúlyozásának minden szinten a sportolók oktatásának részét kell képeznie.

hirdetés

Források: Brolinson PG, Elliott D. Exercise and the immune system; Delhagen K, Miller B. Running from colds; Fahlman MM, Engels HJ. Mucosal IgA and URTI in American college football players: a longitudinal study; Lee IM. Physical activity and cancer prevention – data from epidemiologic studies; Nieman DC. Risk of upper respiratory tract infection in athletes: an epidemiologic and immunologic perspective; Nieman DC, Buckley KS, Henson DA, et al. Immune function in marathon runners versus sedentary controls; Simon HB. The immunology of exercise: a brief review.; a “Sportorvoslás alapjai” (OSEI, 1998) és “Sportsérülések ellátása” (kézirat, szerkesztő: Prof. Dr. Berkes István)

Tagek

Talán ez is érdekel