Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Parasport Speciális sport

K-vitamin

Megoszt
K-vitamin

A K-vitamin egy sor vegyületet foglal magában, a tipikus növényi K-vitamin a fillokinon (K1-vitamin), a bacterialis K-vitamin a menakinon (K2-vitamin). A K-vitamin a véralvadási faktorok egy részének (II., VII., IX., X., protein C, protein S, protein Z) szintéziséhez és a csontképzéshez elengedhetetlen (a glutaminsavból képződő, kalciumkötő gamma-karboxiglutaminsav kialakulásához szükséges). Az antibiotikus kezelés során a bélflóra elpusztításával – csökkent vitaminbevitel mellett – hiányállapot jöhet létre. Mesterséges származékai vízben is oldódnak. Véralvadásgátlók szedése esetén csak orvossal, dietetikussal konzultálva alkalmazhatóak K-vitamin-tartalmú készítmények. Női állóképességi sportolók esetében gyakori az alacsony ösztrogénszint, ami a kívánatosnál kisebb csontsűrűséggel járhat. Az emelt K-vitamin-felvétel a csontképződésre jellemző markerértékek szintjének 15-20 %-os emelkedésével, míg a lebontásra utaló értékek 20-25 %-os mérséklődésével járt, ami arra utalhat, hogy segítségével valószínűleg javítható lehet az érintett női sportolók csoportjában a csontok szilárdsága (Craciun 1998; Braam 2003).

Spenót, káposzta és más zöldségek, sertésmáj fogyasztásával juthatunk hozzá, de szervezetünkben (bélbaktériumok által) is szintetizálódik.

Szükséglete sportolók számára:

  • 700-900 μg/nap
hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.