Betöltés

Mit keresel?

Sportpszichológia Sportszülők

Segítség, élsportoló a gyermekem!

Megoszt
Versenyző gyermekek

Az elmúlt időszakban számos nemzetközi cikk íródott az élsportoló gyermek témában, ezek közül szemezgetünk egy kicsit. Ismerjük a sportolás előnyeit, a gyermek megismerheti a határait, megtanulhatja, hogyan tud átlépni azokon, megismeri a csapatmunka előnyeit, önkontrollt tanít, énképet erősít… Nem tudnánk felsorolni, annyi mindenben segíthet.

A cikkek viszont a gyermekkori élsport hátrányait taglalják és tegyük a kezünket a szívünkre, abból is van számos. Vannak cikkek, amelyek a szülőnek szólnak és vannak, amelyek az edzőknek – de mindkettő egy közös pontra hívja fel a figyelmet – a gyermek csak “tünethordozó”. Azaz ha a fiatal sportoló valamilyen problémával küzd, akkor nagyon sokszor a környezete rossz megküzdési módozatait tanulja meg, veszi át.

Minden fiatal sportolónak van egy álma, kijutni az olimpiára vagy a Manchesterben balszélső poszton játszani, és a szülő, mindenben igyekszik támogatni gyermeke álmait. Az álmok megvalósításához, viszont “teljesíteni kell”! Feladatok, versenyek, mérkőzések és játékfigyelők vannak, és egy rosszul időzített hiba egy karrierbe kerülhet. Ellenfelek vannak, ezért nagyobb edzésszám nagyobb lehetőségeket rejt magába. Ez egy felnőtt teherbírását, és mentális megküzdését igényli, de sajnos a gyerek nem miniatűr felnőtt.

Az elvárások és a nagy teljesítmény nyomás szorongáshoz vezethet, ami könnyen kihathat a teljesítményre. Sokszor a szülői reakció fontosabb a gyermek számára mint maga a verseny végeredménye – hiszen ő a szülők elismerésére vágyik – éppen ezért vannak olyan nehéz helyzetben a szülők. Ha a negatív eredményt szóvá teszik, a gyerek könnyen megtanulhatja azt, hogy a hibákra figyel apa/anya, így jobb lenne azokat elkerülni, és máris nem a jó teljesítmény kerül a fókuszba, hanem a félelem a hibáktól. Aztán ott van az, hogyan kezeli a stresszt a szülő a nézőtéren. Tény, nem kis kihívás nyugodtan szemlélni azt, amikor gyermekünk remegő lábbal áll a gerendára, vagy azt, hogy az utolsó tuson ment el az asszó, ami a legjobb 4-be vitte volna őt, de ha a félelmet/kétségbeesést, izgalmat látja a szülőn a kis versenyző, akkor megtanulja, hogy neki is így kell érezni a helyzettel kapcsolatban. Természetesen ez az állítás az edzőkre is igaz, hiszen ők tanítják meg a gyermeket versenyezni! És éppen ezért fontos az utolsó néhány mondat, amit a verseny előtt és az első néhány mondat, amit verseny után hall a gyermek. (“ha nem vagy itt fejben, ki fognak ütni” – nem a legideálisabb zárszó a küzdelem előtt…)

A szülő picit olyan az élsportoló gyermek számára, mint egy tükör, amibe ha belenéz, akkor meglátja azokat az érzéseket, amik benne vannak. Éppen ezért veszélyes az “edzői kérdés” is, nincs tökéletes edző, és vannak olyanok, akik jobban idomulnak a gyermek személyiségéhez és vannak, akik kevésbé. Ha a szülőnek konfliktusa van az edzővel, nem ért vele egyet, vagy az edzőnek van problémája a szülőkkel, azt sose a gyerkőc előtt tegyék szóvá, hanem intézzék el egymás közt! Ha az edző felé érkezik kritika, akkor a személye sérülni fog és a gyermek nem fog bízni vagy az edzőjében, vagy az edzés minőségében, és ez a bizalom hiánya a teljesítményére és az önbizalmára is ki fog hatni. Ha a szülőket kritizálják edzésen, akkor a gyermek érzelmileg távolítani fogja az edzőt és a bizalom is meg fog törni benne.

A nagyobb intenzitású edzésekkel nemcsak az a baj, hogy rövid távú sikerekre alapoznak, így viszont a sokszor monoton és megterhelő edzések a sport iránti szeretetre hatnak ki negatívan, azaz hosszú távon motivációt csökkenthetnek, hanem kimutatták, hogy a túledzettség olyan sérülésekhez is vezethet, ami a karrierjükbe is kerülhet.

Amikor az élsportoló felnőtteket megkérdezzük, mi volt a legrosszabb gyermekkori versenyélményük, legtöbben nem a kudarcot hozzák fel, vagy taglalják részletesen, hanem a vereség utáni lelki fröccsöt az edzőjüktől, vagy a kínos hazautat apuval vagy anyuval a kocsiban, amikor vagy nagy volt a csend, vagy nagy volt a kiabálás.

Ahogy a gyermekek számára is fontos a sportpszichológiai segítségnyújtás, úgy a szülőknek is, nemhiába tartanak élsportolók szülei számára kurzusokat.

szerző: Kovács Kriszta sportpszichológus

Ha érdekli a téma, lépjen be a SPORTSZÜLŐK Facebook csoportunkba!

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.