Betöltés

Mit keresel?

Sportártalmak Sportsérülés Sportszülők

Térdsérülések gyermek- és serdülőkorú sportolóknál

Megoszt

A gyermek- és serdülőkorú sportolók térdsérülések lehetnek akut, traumás sérülések, például hirtelen esés, vagy krónikus, ismétlődő túlterheléses sérülések következményei. Előfordulhat, hogy a térdsérülés mindkét tényező kombinációjának eredménye – a sportolónak krónikus problémája lehet, amely hirtelen súlyosbodik egy akut traumás esemény következtében. Ezek a sérülések különböző tünetekkel járhatnak, beleértve a fájdalmat, instabilitást, duzzanatot és merevséget.

Melyek a gyakori térdsérülések?

Fájdalom szindrómák

A fiatal sportolók térdfájdalmának egyik leggyakoribb oka az úgynevezett patellofemorális fájdalom szindróma. Ez a térd elülső részén jelentkező fájdalommal járó állapot a patellofemorális ízület – a térdkalács (patella) és a combcsont közötti ízület – túlterhelésével függ össze. Bár ezt az állapotot gyakran nevezik futótérdnek, a térdkalácsot ért közvetlen ütés is okozhatja. A térd elülső részén jelentkező fájdalmat okozhatja a patella íngyulladás (ugrótérd) is, amely a patellát a sípcsonthoz  kötő patella ínban okoz fájdalmat. A patelláris ín a sípcsonton lévő, sípcsontdudornak nevezett dudorhoz csatlakozik. Növésben lévő sportolóknál az ezen a területen jelentkező fájdalom, az úgynevezett Osgood-Schlatter-kór, a növekedési fuga irritációja miatt jelentkezik.

Térdsérülések gyermekkorban

Szalag- és porcsérülések

Az egyik leggyakoribb szalagsérülés a térdben a középső oldalszalag (LCM) rándulása. A ficam szalagsérülésre, a húzódás pedig ín- vagy izomsérülésre utal. Minden ficamot egy egytől háromig terjedő skálán osztályoznak; a hármas fokozatú ficamok teljes szakadások. Az LCM ficam a térd belső (mediális) oldalán található, és gyakran akkor fordul elő, amikor a sportolót a térd külső (oldalsó) oldalára ütés hat, ami a térdet befelé kényszeríti. A legtöbb LCM ficam műtét nélkül kezelhető.

Az elülső keresztszalag (LCA) sérülése általában egy csavaró vagy ugró mozgás következtében következik be. Ez a sérülés ismétlődő sérülésekre való hajlamot és térd instabilitást okozhat, ezért gyakran műtétet igényel. Esetenként a térdre ható csavaró vagy túlnyújtó erő sípcsonttörést is eredményezhet. Lényegében ugyanarról a mechanizmusról van szó, amely az LCA-sérülést okozza, de ahelyett, hogy magának a szalagnak a sérülését okozná, a csont, ahol a szalag rögzül, leszakad. Ez a törés gyakran műtétet igényel, de gipszrögzítéssel is kezelhető.

Bár gyermekeknél ritka, a fiatal sportolóknál megsérülhet a meniszkusz, az ízületet párnázó és stabilizáló porcgyűrű. Minden térdnek két meniscusa van – a térd belső oldalán lévő mediális meniscus és a térd külső oldalán lévő laterális meniscus. A meniszkuszszakadások általában erőteljes sérülésből erednek, és gyakran kísérik a szalagszakadásokat, például az LCA-szakadást. Ezek a sérülések általában műtétet igényelnek. Ezenkívül egyes gyermekek rendellenes meniszkusszal, úgynevezett diszkoid meniszkusszal születnek, amely nagyobb, mint a normál meniszkusz, és hajlamosabb a szakadásra.

A fiatal sportolóknak megsérülhet az ízületi felszíni porcuk (ízületi porc) is, amely az ízületeket alkotó csontok végét borító porc egy fajtája. Ez a porc rendkívül sima és csúszós, és lehetővé teszi, hogy az ember élete során milliószor kényelmesen mozgassa az ízületeket. Az osteochondritis dissecans (OCD) nevű állapot gyermekeknél és serdülőknél fordul elő, és végül az ízületi porc károsodásához vezethet. A probléma a közvetlenül az ízületi porc alatti és azt alátámasztó csontban kezdődik, és az ízületi porcot is érintheti. A térdben kialakuló OCD-t általában a sporttevékenység időleges szüneteltetésével kezelik, de szükség lehet műtétre is.

térdsérülések gyermekkorban

Növekedési fuga, törések és ficamok

A térdtörések ritkán fordulnak elő gyermekkori sportolás során, de egy növekedésben lévő gyermek bármely térdsérülése esetén fennáll a növekedési fugák valamelyikével kapcsolatos törés lehetősége. A térdízület bármelyik csontja – a combcsont alsó része, a sípcsont felső része és a térdkalács – eltörhet. Ezért az olyan térdsérülést, amely akadályozza a gyermek teherbíró képességét, vagy néhány napon belül nem javul, orvosnak kell megvizsgálnia. Egy növekvő gyermeknél az egyik különösen sérülékeny terület a sípcsontgumó, amely a térd elülső részén lévő dudor, ahol a patella-ín csatlakozik. Az ezen a területen lévő növekedési fuga törései gyakran műtétet igényelnek.

Gyermekeknél és serdülőknél időnként előfordulnak a térdkalács ficamai vagy részleges ficamai. Néha a térd látható, nyilvánvaló deformitása tapasztalható, a térdkalács a térd külső oldala felé áll – vagy a sportoló egyszerűen csak érzi, hogy valami „kipattan”, majd visszaugrik. Ha ez előfordul, a térdkalácsot a lehető leghamarabb vissza kell helyezni a helyes helyzetbe.

Mikor forduljak gyermekem problémájával orvoshoz?

At utánpótlássport során gyakran előfordulnak sérülések, de szerencsére a legtöbb térdprobléma pihenéssel gyógyul, és nem igényel intenzív orvosi beavatkozást, például műtétet. Általános irányelvként minden olyan térdsérüléssel, amely látható deformitással jár, vagy a sportoló képtelen a lábát terhelni, orvoshoz kell fordulni. Minden más térdsérülés esetén helyénvaló, ha a sportoló két-három napig pihen. Az első 24-48 órában hasznos a felpolcolás és a hűtés. Ha a probléma a pihenés ellenére néhány napnál tovább fennáll, forduljon orvoshoz.

hirdetés

Az írás partnerünk, a STOP Sports Injuries bejegyzésének szerkesztett fordítása.

Tagek

Talán ez is érdekel