Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Megérik a nagy felhajtást az exogén keton étrend-kiegészítők?

Megoszt

Az 1920-as években a tudósok felfedezték, hogy a ketózis állapota – amikor a szervezet a glükózról a ketontestekre vált át üzemanyagként – hatékonyan csökkenti az epilepsziás gyermekeknél a rohamok számát [1]. Hogy ez miért és hogyan működik, az máig ismeretlen. Ennek ellenére a ketogén diétát gyakran alkalmazzák a ketózis eléréséhez, és még mindig felírják gyermekkori rohamellenes kezelésként. A tudósok még más neurológiai rendellenességek, például az Alzheimer- és a Parkinson-kór potenciális kezelésében is fontolgatják. És mivel a ketózis gyakori mellékhatása a fogyás, a keto-diéta népszerűsége az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt. Most az étrend-kiegészítő cégek megpróbálnak tőkét kovácsolni ebből a trendi diétából azáltal, hogy exogén ketonokat – szintetikusan, a testen kívül előállított ketonokat – árulnak. Mielőtt azonban bármennyit is költenél ezekre az étrend-kiegészítőkre, nézzük meg, mit mond a tudomány az exogén ketonokat övező néhány szokatlan állításról.

Mik azok az (exogén) ketonok? Egy gyors áttekintés az energiaanyagcseréről

Egy tipikus étrend esetében a kalóriák 45-60%-a szénhidrátokból származik. Az emésztőrendszer ezeket a szénhidrátokat glükózzá bontja, hogy üzemanyagot vagy energiát (ATP formájában) biztosítson a sejtek számára. Mindhárom makrotápanyag – szénhidrátok, zsírok és fehérjék – különálló, összetett folyamatokon keresztül alakítható ATP-vé. A szénhidrátok alakíthatók a legkönnyebben és leghatékonyabban ATP-vé, így a szervezet által előnyben részesített energiaforrássá válnak.

A koplalás vagy az olyan alacsony szénhidráttartalmú diéta során, mint a keto-diéta, a szervezet először a vércukrot használja fel energiaként. Ahogy a vércukorszint lecsökken, a szervezet lebontja az izmokban és a májban található tárolt glükózkészletet (glikogén). Miután a vércukor és a glikogén is kimerült, a szervezet átáll egy másik energiaforrásra, a zsírra. A ketogenezis néven ismert folyamat során a zsír ketontestekre bomlik, amelyek aztán a májból a perifériás szövetekbe, például az agyba és az izmokba jutnak ATP előállítására.

A szervezetben három különböző ketontest található: acetoacetát, béta-hidroxibutirát és aceton. A három keton közül a béta-hidroxibutirát (BHB) az egyetlen stabil keton, amely étrend-kiegészítő formában elérhető. Keton só formájában (sóhoz, általában nátriumhoz, káliumhoz, kalciumhoz vagy magnéziumhoz kötve) vagy keton észterként (egy észterrel kombinálva, folyékony formában) kapható. Az előbbi könnyebben elérhető étrend-kiegészítőkben, míg az utóbbit gyakran használják kutatási célokra.

keton étrend-kiegészítő

A keton-kiegészítőket gyors megoldásként forgalmazzák a ketózis eléréséhez és a fogyás eléréséhez. Az ilyen kiegészítők iránti növekvő kereslet pedig az előrejelzések szerint továbbra is a piac növekedését fogja ösztönözni. De vajon ezek a kiegészítők és állítólagos előnyeik megfelelnek-e a körülöttük kialakult felhajtásnak?

1. állítás: Az exogén ketonok gyorsabban idézik elő a ketózist

A ketózis a zsírsavak béta-oxidációjának (lebontásának) eredményeként a vérben lévő ketonok mennyiségének növekedését jelenti. Több tanulmány is bizonyítja, hogy az exogén ketonok szedése biztonságosan és hatékonyan emeli a vér ketonszintjét[2-5]. Egy vizsgálat kimutatta, hogy 11 gramm BHB pótlása több mint 300%-kal növelte a vér BHB-értékét. De bár ezek a kiegészítők sikeresen növelhetik a vér ketonszintjét, ez gyakran csak néhány órán át tart. Az exogén ketonok többszörös dózisára lehet szükség naponta a vér ketonszintjének kívánt küszöbértékének fenntartásához.

2. állítás: Az exogén ketonok hatására a szervezet a zsírt használja fel üzemanyagként

Mint fentebb említettük, a ketózis koplalás vagy alacsony szénhidráttartalmú diéta során jön létre – mindkettő arra kényszeríti a szervezetet, hogy a zsírraktárakat katabolizálja üzemanyagként. Az exogén ketonok bevitele azonban azonnal olyan forrást biztosít a szervezetünk számára, amelyet energiaként hasznosíthat, ami elméletileg csillapítja a ketogenezis folyamatát. Egy hathetes, szigorúan ellenőrzött vizsgálatban a kutatók megvizsgálták a keto diéta és a keto diéta + ketonkiegészítők testösszetételre gyakorolt hatását. Mindkét csoportban csökkent a testtömeg, a testzsír és a sovány izomtömeg. A csoportok között azonban nem volt szignifikáns különbség – tehát a keto diéta melletti ketonkiegészítők szedése nem nyújtott további előnyöket. A szerzők azt is feltételezték, hogy a ketonpótlás csökkentheti a keto diéta során gyakran tapasztalt izomtömeg-vesztést, de nem számoltak be ilyen eredményekről.

3. állítás: A kiegészítő ketonok fokozzák a sportteljesítményt

A kutatás ezzel kapcsolatban eléggé vegyes. Az egyik vizsgálatban az exogén ketonok rontották a sportteljesítményt. A kerékpárosok emellett bélpanaszokra és nagyobb erőkifejtésre hivatkoztak, miután időfutam előtt ketonokat fogyasztottak. Néhány tanulmány szerint az exogén ketonok nincsenek hatással a sportteljesítményre[6-7]. Néhány tanulmány azonban azt mutatja, hogy javíthatják a sportteljesítményt[8-9]. Egy ilyen vizsgálatban azok a kerékpárosok, akik szénhidrát + ketonos italt kaptak (szemben a csak szénhidrátos itallal), egy időfutam során 2%-os teljesítményjavulást tapasztaltak. Több meggyőző bizonyítékra van szükség ebben a témában.

keton diéta

4. állítás: A ketonok támogatják az egészséges anyagcserét

Legegyszerűbben fogalmazva, az anyagcsere az a mód, ahogyan a táplálékból származó kalóriákat felhasználjuk a szervezetünk zavartalan működéséhez szükséges energia előállításához. Az egészséges anyagcsere akkor működik a legjobban, ha mindhárom makrotápanyag jelen van az étrendünkben. Továbbá, mivel a ketoszervek közül kettő szerves sav (acetoacetát és BHB), a ketózis állapotának fenntartása – akár diéta és/vagy exogén ketonok révén – veszélyes lehet, mivel megváltoztatja szervezetünk sav-bázis egyensúlyát[10].

5. állítás: Az exogén ketonok csökkentik az étvágyat

Egyetlen tanulmány sem vizsgálta kifejezetten az exogén ketonok és az étvágy közötti kapcsolatot. Ebben a 2018-as randomizált kontrollvizsgálatban azonban a kutatók az exogén ketonok szintjét és az éhségérzetet vizsgálták. Egy éjszakai koplalás után 15 résztvevő vagy egy ketonokban gazdag italt, vagy egy kontroll italt fogyasztott. A ketonos ital fogyasztását követően a résztvevők 50%-os csökkenést tapasztaltak az „éhségérzet” és az „evés iránti vágy” tekintetében. Az éhséghormon, a ghrelin mindkét ital elfogyasztása után csökkent, és a ketonos italt fogyasztó résztvevőknél hosszabb ideig (4 órán keresztül) jelentősen alacsonyabb maradt. Ez összhangban van más kutatásokkal, amelyek szerint a ketogenezis által termelt ketonok csökkentik az étvágyat[11]. Fontos megjegyezni azt is, hogy az exogén ketonok kalóriát tartalmaznak, és hatásuk rövid ideig tart, ami azt jelenti, hogy gyakran több adagra van szükség ahhoz, hogy ezt a potenciális előnyt is elérjük.

Megérik az exogén ketonpótlás a felhajtást?

Az előzetes rendelkezésre álló információk alapján lehet, hogy a legjobb, ha megspórolja a pénzét, és nem költ feleslegesen keton étrend-kiegészítőkre. Azt is fontos megjegyezni, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nem szabályozza olyan szigorúan az étrend-kiegészítőkre vonatkozó állításokat, mint a gyógyszereket. Ez azt jelenti, hogy az étrend-kiegészítőkre nem vonatkoznak ugyanazok a szigorú eljárások, amelyekkel bizonyítani lehet a hatékonyságukat, tisztaságukat vagy a marketing állításaikat, mielőtt piacra kerülnének. Az exogén ketonok körüli egyes állítások pedig túlértékelik az előnyöket.

keton keto diéta

Az exogén ketonok mögötti tudomány összefoglalása

 • Az endogén ketonok biztonságosan és hatékonyan képesek megemelni a vér ketonszintjét, a hatás azonban csak néhány órán át tart.
 • Az exogén ketonok szedése nem garantálja a fogyást vagy a zsírégetést – ezt a hamis állítást számos étrend-kiegészítő cég teszi
 • Az exogén ketonok sportteljesítményre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások vegyesek – a hatás hiánya, a teljesítményt rontó hatás és a teljesítmény javulása között változik.
 • A ketonok bizonyítottan csökkentik az étvágyat. Az exogén ketonok azonban kalóriát tartalmaznak és költségesek.

Hivatkozások

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/eci.12591
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3810007/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29953297/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24598140/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29446830/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29953297/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7311686/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7886359/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27475046/
 10. Smith, J., Carr, T., & Gropper, S. (2016). Advanced nutrition and human metabolism (7th ed.). CENGAGE Learning Custom Publishing.
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25402637/
hirdetés

Diana Licalzi, MS, RD cikkének (ami az InsideTracker-en jelent meg) fordítása

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.