Betöltés

Mit keresel?

Medence és comb Női sportolók Sportsérülés

Urogenitális sérülések – sportsérülésekről röviden

Megoszt

Az urogenitális sérülések sportolás közben viszonylag ritkák. Ha mégis előfordulnak, azok a külső nemi szerveket és a belső húgyúti rendszert érinthetik.

Anatómia

A vesék a 12. borda mögött, a a hasüreg mögötti régióban találhatók. A húgyvezetékek olyan csövek, amelyek a veséknél kezdődnek, és a vizeletet a hólyagba vezetik. A hasüreg hátsó részén futnak végig, és a medence csontos peremét keresztezve csatlakoznak a húgyhólyaghoz. A húgyhólyag, egy üreges szerv, a medencében helyezkedik el, de megtelve sérülésveszélyes. A húgycső üríti ki a hólyagot.

A női reproduktív rendszer a medencében helyezkedik el, kivéve a külső nemi szerveket. Belül a petefészkek a petevezetékeken keresztül kapcsolódnak a méhhez. A hüvely a szeméremtesttől (külső nemi szervektől) a méhig terjed.

A férfi reproduktív rendszer sérülékenyebb, mint a női. A pénisz, a húgycső, a herezacskó és a herék külsőleg helyezkednek el. A belső húgycső és a prosztata a medencében található.

A vese fiziológiája

Nyugalmi állapotban a vese véráramlása a szívteljesítmény 20%-át teszi ki. A vese véráramlása aktivitással csökken, nyugalomban a kapacitás 75%-át teszi ki. A vért a vese glomerulusoknak nevezett struktúrái szűrik, amelyek megakadályozzák a fehérje és a vérsejtek vizeletben történő elvesztését.

A vesék segítenek szabályozni a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlyát. Az antidiuretikus hormon hatására a vesék több vizet szívnak vissza. Ezt a hormon hatását az alacsony vérmennyiség serkenti, például amikor a szervezet kiszáradásban van.

Urogenitális sportsérülések hematuria

Hematuria

A hematuria, vagyis a vizeletben lévő vér bruttó (szabad szemmel látható) vagy mikroszkópos (csak mikroszkóp alatt látható, és vizeletmintával vagy vizeletvizsgálattal azonosítható). A sportolók mintegy 75%-ánál fordul elő. A hematuriát okozhatja súlyos betegség, valamint a vesét és a hólyagot ért trauma. Létezik azonban atraumatikus ok is, amelyet sportolói pszeudonefritisznek vagy edzés okozta hematuriának neveznek.

Sportos pszeudonefritisz esetén a vesék csökkent véráramlása a glomerulus fokozott áteresztőképességét okozza, így a vörösvértestek a vizeletbe juthatnak. Ez egy kizárásos diagnózis, ami azt jelenti, hogy fontos kizárni a traumás előzményt és más olyan orvosi problémákat, amelyek hematuriát okozhatnak, mint például vesekő, fertőzés, daganat és glomerulonefritisz. A sportos pszeudonefritisznek 48-72 órán belül meg kell szűnnie.

Azok a hematuriás sportolók, akiknek tünetei, például láza van, vagy egyéb, a fizikális vizsgálat során megállapított kóros leletekkel rendelkeznek, beleértve az emelkedett vérnyomást, nagy kockázatnak vannak kitéve, és alaposabb kivizsgálásra szorulnak.

A 40 év feletti sportolók szintén nagy kockázatnak vannak kitéve. Az alacsony kockázatú, hematuriás sportolóknak 24-48 órára teljesen abba kell hagyniuk az edzést, és meg kell ismételniük a vizeletvizsgálatot. Ha a hematuria megszűnik, az edzés okozta, és meg kell nyugtatni őket. Ha a hematuria továbbra is fennáll, szélesebb körű, részletesebb kivizsgálásnak kell alávetni őket orvosukkal vagy nefrológussal (vesebetegséggel foglalkozó orvos).

Proteinuria

A sportolók körülbelül 70%-ánál fordul elő aktivitás után proteinuria (emelkedett fehérjeszint a vizeletben). Ezt a vizeletvizsgálat során állapíthatják meg. A hematuriával ellentétben közvetlen kapcsolat van az edzés intenzitása és a proteinuria szintje között. A proteinuria az edzést követő 30 percen belül kezdődik, és 24-48 órán belül megszűnik.

A proteinuria lehet edzés okozta, de súlyosabb betegségekkel (cukorbetegség, glomerulonefritisz, nefritikus szindróma stb.) is összefügghet. Ami a hematuriát illeti, teljes kórelőzményt és teljes fizikális vizsgálatot kell végezni az esetleges aggasztó jelek és tünetek azonosítása érdekében. Ha a kórtörténet és a fizikális vizsgálat normális, a sportolónak azt kell tanácsolni, hogy 24-48 órára hagyja abba a tevékenységet, és ismételje meg a vizeletvizsgálatot. Ha a vizeletvizsgálat továbbra is pozitív marad, további vizsgálatot kell végezni, hogy kizárják a súlyosabb betegséget. Ha a teszt negatív, akkor edzés okozta proteinuriáról lehet szó.

Húgyúti traumák

Vese trauma

Ez a leggyakoribb húgyúti trauma, és a vesesérülésekről szóló cikkünkben részletesebben tárgyaljuk.

Húgyvezeték-trauma

Ez sportban szokatlan, és általában súlyos vesetraumával, medencecsonttörésekkel és ágyéki gerinctörésekkel járó komlex sérülés része. Az egyetlen kezelés a műtéti helyreállítás.

Hólyagsérülés

A húgyhólyag általában jól védett a medencében. A telt hólyag azonban túlnyúlik a medencén, és sérülésveszélynek van kitéve. Sérülése esetén a sportolóknál a nemi szervek felett (suprapubic régió) bekövetkezett trauma és fájdalom jelentkezik. Hematuria és vizelési fájdalom (dysuria) jelentkezik. A zúzódásokat katéter behelyezésével, fájdalomcsillapítással és antibiotikumokkal lehet kezelni, gyógyulása körülbelül 7-10 napig. A hólyagrepedés sportoláskor ritka, és kismedencei töréssel jár. Ez sürgősségi műtétet igényel.

Urogenitális sportsérülések

A reproduktív rendszer sérülése

Heresérülések

A heréket ért közvetlen trauma fájdalmat, hányingert, szorongást, zúzódást és duzzanatot okozhat. Minden fájdalmas és duzzadt herét további ultrahangos vizsgálatnak kell alávetni. Az ultrahang segíthet a hereruptúra vagy -törés, valamint a heretorzió azonosításában. Ha az ultrahangvizsgálat eredménye negatív, a herevisszahúzódásokat fájdalomcsillapítókkal, pihenéssel, jegeléssel és a herezacskó megemelésével kezelik.

A heretorzió sebészeti vészhelyzet, és minden olyan betegnél, akinek herezacskófájdalma és duzzanata van, gyanakodni kell rá. Ez az egyes herék feletti ondóvezeték csavarodási sérülése. A csavarodás elzárja a vérellátást, ami fájdalmat okoz, és a here elvesztéséhez vezethet. A fizikális vizsgálat során a herezacskó sötétedése, duzzanata és magasan álló here látható; az érintett oldal sokkal magasabbnak tűnik, mint a másik heréje. A herezacskó megemelkedése a fizikális vizsgálaton növeli a heretorzióval járó fájdalmat.

A pénisz sérülései

A pénisz közvetlenül is sérülhet, különösen, ha merevedik. Ez fájdalmas duzzanatot és véraláfutást okoz, és sebészeti sürgősséget jelent. A pénisz hideg környezetben végzett sportok során fagyás következtében is károsodhat.

Gyakoribb, hogy a kerékpározás irritálhatja a szeméremideget. Ezt az ideget a nyeregben való lovaglás nyomhatja össze. Ez fokozott fájdalmat okozhat a péniszben és esetleg priapizmust (vagy nehezen kezelhető merevedést) váthat ki.

Női nemi szervi sérülések

A női nemi szervek a medence belsejében általában elég jól védettek. A vulva (külső nemi szervek) közvetlen trauma következtében sérülhet. Ez hematómát (vérgyülemet) okozhat, ami nagyon fájdalmas lehet. Mivel a szeméremtest nagyon érhálózatos, a vérömleny elég nagyra nőhet, és sebészeti drénezést igényelhet. A vízisíelés közben eleső nők „vízmosást” (water skiing douche) szenvedhetnek, ami olyan sérülés, amikor a víz a hüvelybe nyomódik. Ez a hüvelyben szakadást okozhat és potenciálisan súlyos belső vérzés és méhkárosodás léphet fel.

Urogenitális sportsérülések inkontinencia

Stressz-inkontinencia

Ez a vizelet testmozgás közbeni akaratlan elvesztése. Elég gyakori a nőknél (a rendszeresen sportoló nők kb. 30-50%-a), különösen szülés után. Ennek oka lehet a rövidebb húgycső és a csecsemő megszületése utáni izomkontroll elvesztés. Az olyan gyakorlatok, mint a futás és az ugrálás valószínűleg inkontinenciát okoznak. A kezelés a medencefenék izmainak erősítését és biofeedback alkalmazását foglalja magában. Ha ez nem hatásos, vannak gyógyszerek (alfa-agonisták), amelyek hasznosak lehetnek. A sebészeti beavatkozás csak akkor javallott, ha a gyakorlatok és a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre.

Speciális populációk

Kerekesszékes sportolók

Sok kerekesszékes sportolónak nincs jó neurológiai kontrollja a húgyutak felett. Ezeknél a sportolóknál nagyobb a fertőzések és a vesekövek kockázata. Ezek a sérülések visszatérőek lehetnek, és maradandó vesekárosodáshoz vezethetnek. A kerekesszékes sportolóknál azonban kisebb a kockázata ezeknek a problémáknak, mint az ülő kerekesszékeseknél.

Egyszervi sportolók

Nincs egyértelmű tudományos bizonyíték, állásfoglalás az egy vesével, herével vagy petefészekkel rendelkező sportolók sportban való részvételének veszélyeiről.

hirdetés

Források: Kevin D. Walter írása, a “Sportorvoslás alapjai (1998) és “Sportsérülések ellátása” (kézirat, szerkesztő: Prof. Dr. Berkes István)

Tagek

Talán ez is érdekel