Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Edzők Sportszülők

Amikor a sípszó elhallgat: miért hagyják abba sokan az utánpótlás edzősködést

Megoszt

Az utánpótlás edzők döntő szerepet játszanak a fiatalok jövőjének alakításában. Az alapvető készségek tanításától a pozitív jellemvonások kialakításáig az edzőknek hatalmukban áll inspirálni, motiválni és kihívások elé állítani a fiatalokat olyan módon, amely messze túlmutat a játéktéren, a sporton. Az ifjúsági utánpótlássporton belüli edzősködés számos előnye ellenére mégis sok edző csendben abbahagyja ezt a munkát. Ezek a folyamatos, csendes távozások mélyen érinthetik az utánpótlássport környezetét, és az edzőt, a játékosokat, a szülőket és a sportszervezeteket is megkérdőjelezik, hogy mi romlott el, ami az edzőt ilyen döntésre késztette.

Sok utánpótlás edző döntő szerepet játszik a fiatalok jövőjének alakításában, miközben az edzősködés pozitív hatással lehet a fiatalokra, azonban fontos figyelembe venni, hogy nem minden edző egyforma. Néhányuknak számos okból kifolyólag hiányozhatnak a szükséges készségek, tapasztalat vagy temperamentum ahhoz, hogy hatékonyan irányítsa és mentorálja az ifjúsági környezetet.

És azt is fontos tudomásul venni, hogy nem minden ifjúsági sportszervezet egyenlő. Egyes szervezetek a személyes fejlődéssel szemben a győzelmet helyezik előtérbe, vagy nem rendelkeznek a kellő, szükséges erőforrásokkal és támogatással ahhoz, hogy pozitív és biztonságos környezetet biztosítsanak a fiatal játékosok számára. Ilyen esetekben az edzők frusztráltnak és támogatás nélkülinek érezhetik magukat, ami ahhoz vezethet, hogy csendben kilépnek. Fontos azt is figyelembe venni, hogy a szülők és a játékosok milyen szerepet játszanak az utánpótlás sportkörnyezetben. Egyes szülők indokolatlan nyomást gyakorolhatnak az edzőkre és a fiatalokra, ami megnehezíti az edzők számára, hogy hatékonyan végezzék a munkájukat.

Ha felismerjük az utánpótlássporton belüli edzősködés kihívásait és korlátait, akkor minden érintett számára támogatóbb és pozitívabb környezetet teremthetünk.

utánpótlás edző

Az edzősködés előnyei az utánpótlássportban

Az utánpótlássporton belüli edzősködésnek számos előnye van. Először is, az edzők képesek pozitívan befolyásolni a fiatalok életét azáltal, hogy segítenek nekik olyan fontos életvezetési készségek kifejlesztésében, mint a csapatmunka, a vezetői képességek és a kitartás. Ezenkívül az edzők struktúrát és fegyelmet biztosíthatnak a fiatal játékosoknak, ami segíthet nekik a pályán és azon kívül is kiemelkedő teljesítményt nyújtani.

Fontos elismerni, hogy az utánpótlássportban való edzősködés nem mindig pozitív élmény az edzők és a játékosok számára. Egyes esetekben az edzősködés túlságosan intenzívvé vagy versengővé válhat, ami az edzők kiégéséhez, a fiatal játékosok számára pedig negatív élményhez vezethet. Emellett az edzősködés időigényes lehet, és jelentős mennyiségű odaadást és energiát igényel, ami kihívást jelenthet az olyan edzők számára, akiknek más kötelezettségeik vagy feladataik is vannak.

hirdetés

Az ifjúsági utánpótlássportbeli edzősködés azonban hihetetlenül kifizetődő lehet az edzők számára is. Sok edző úgy találja, hogy az edzősködés célt és kiteljesedést nyújt számára, mivel visszaadhat a közösségének, és változtathat a fiatalok életén. Az edzősködés a személyes fejlődés lehetőségét is biztosíthatja számukra, mivel folyamatosan tanulnak és új stratégiákat dolgoznak ki, hogy segítsenek a játékosaiknak fejlődni.

Bár az edzősködés lehetőséget adhat a személyes fejlődésre, hálátlan munka is lehet. Az edzők úgy érezhetik, hogy alábecsülik vagy alulértékelik őket, különösen, ha nem kapnak kompenzációt az idejükért és erőfeszítéseikért. Ez frusztrációhoz és nehezteléshez vezethet, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a csendben abbahagyják az edzősködést.

Az edzőknek gondosan egyensúlyba kell hozniuk saját igényeiket (családi, munkahelyi stb. kötelezettségek) és érdekeiket a játékosok igényeivel, és arra kell törekedniük, hogy olyan támogató és pozitív környezetet teremtsenek, amely minden érintett számára előnyös. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az utánpótlásportban az edzősködés továbbra is értékes lehetőségeket nyújtson a személyes fejlődéshez, fejlődéshez és sikerhez.

Miért hagyják abba az utánpótlás edzők csendben az edzősködést?

Az utánpótlássportban való edzősködés számos előnye ellenére számos oka van annak, hogy az edzők miért döntenek úgy, hogy csendben abbahagyják az edzősködést. A Sport and Recreation Alliance 2019-ben végzett felmérése szerint az Egyesült Királyságban az ifjúsági edzők több mint fele fontolgatta a kilépést az elmúlt két évben. A felmérésből az is kiderült, hogy sok edző azért hagyja abba, mert nem kap támogatást és elismerést a klubjától vagy szervezetétől.

utánpótlás edző

A kilépés egyik gyakori oka lehet a kiégés. Az edzői munka időigényes és érzelmileg kimerítő lehet, és az edzők úgy érezhetik, hogy túlterhelik őket a szerepükkel járó követelmények. Ez különösen igaz lehet az önkéntes edzők esetében, akiknek más kötelezettségeik is lehetnek, például munkahelyi vagy családi kötelezettségek, amelyek megnehezítik, hogy a szükséges időt és energiát az edzősködésre fordítsák.

Egy másik ok, amiért az edzők csendben abbahagyják az edzősködést, a többi edzővel vagy szülővel való konfliktusok miatt lehet. Az utánpótlássport nagyon versengő környezetet jelenthetnek, és az edzők és szülők közötti nézeteltérések gyorsan elfajulhatnak, ami kellemetlen és stresszes légkört teremt minden érintett számára. Ha az edzők úgy érzik, hogy nem támogatják őket vagy nem értékelik őket, úgy dönthetnek, hogy az edzősködés már nem éri meg a fáradságot.

A csendes kilépés hatása az utánpótlássport környezetre

Az edzők csendes kilépésének hatásai messzemenőek és károsak lehetnek az utánpótlássport környezetére. Először is, ha egy edző abbahagyja a munkáját, az megzavarhatja a csapat dinamikáját, és a játékosok elbizonytalanodhatnak. Ha egy edző otthagy egy utánpótlás sportcsapatot, az a játékosok elégedetlenségét és kimaradását okozhatja. Ez oda vezethet, hogy a csapatnak teljesen abba kell hagynia a játékot.

Ráadásul, ha az edzők csendben kilépnek, az bizalmatlanságot és frusztrációt kelthet a sportszülők és a játékosok körében. A sportszülők azon tűnődhetnek, hogy gyermekük edzője miért hagyta abba, a játékosok pedig úgy érezhetik, hogy az edző távozása miatt cserben hagyták őket vagy cserbenhagyták őket. Ez negatív hírnevet kelthet a szervezetben, ami megnehezíti az új edzők és játékosok toborzását a jövőben.

Mit lehet tenni az utánpótlás edzők csendes pályaelhagyásának megakadályozására?

Az edzők pályaelhagyásának megakadályozása alapvető fontosságú az egészséges és pozitív utánpótlás sportkörnyezet fenntartásához. Az egyik legfontosabb dolog, amit a szervezetek tehetnek, hogy biztosítják az edzők számára a sikerhez szükséges támogatást és forrásokat. Ez magában foglalhatja a képzési és fejlődési lehetőségeket, valamint az edzők számára egyértelmű elvárásokat és iránymutatásokat, amelyeket követniük kell.

utánpótlás edző

Egy másik módja annak, hogy az edzők ne lépjenek ki, az, hogy pozitív és támogató kultúrát teremtenek a szervezeten belül. Ezt a csapatmunka, a sportszerűség és a tisztelet előmozdításával lehet elérni. Ha az edzők úgy érzik, hogy támogatják és megbecsülik őket, nagyobb valószínűséggel maradnak és továbbra is pozitív hatást gyakorolnak a fiatal sportolókra.

Következtetés

Az utánpótlássportban való edzősködés hihetetlenül értékes és kifizetődő munka, amely nagy hatással lehet a fiatalok életére. Az edzők azonban gyakran szembesülnek különféle kihívásokkal és korlátokkal, amelyek ahhoz vezethetnek, hogy csendben abbahagyják, ami negatív következményekkel járhat a csapatdinamikára és a játékosok fejlődésére.

Az edzők megtartása érdekében a szervezetek számára kulcsfontosságú, hogy olyan eszközökkel és forrásokkal lássák el őket, amelyekkel vidám és felemelő környezetet teremthetnek. Ez azt jelentheti, hogy az edzőknek széleskörű képzést és fejlődési lehetőségeket biztosítanak, emellett olyan légkört teremtenek, amely megbecsüli és elismeri szorgalmas munkájukat és rendíthetetlen odaadásukat.

Fontos továbbá annak biztosítása, hogy az edzőknek biztonságos és támogató örnyezet álljon rendelkezésükre, ahol megoszthatják csalódásaikat és aggodalmaikat anélkül, hogy következményektől kellene tartaniuk. Ez segíthet az esetleges problémák kezelésében, mielőtt azok nagyobb gonddá válnának, és segíthet az edzőknek abban, hogy nagyobb támogatásban és megbecsülésben érezzék magukat.

hirdetés

A cikk a „The Sporting Resource” oldalán megjelent írás szerkesztett fordítása.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.