Betöltés

Mit keresel?

Egyéb

12 jó tanács idős emberek számára

Megoszt
tanács időskori aktivitáshoz

Idős korban is válaszd az egészséget, légy aktív: 12 irányelv a maximális vitalitás és energia egyensúly megteremtéséhez.

„A rendszeres testmozgás nem ad plusz éveket az élethez, de életet ad az évekhez.”

terített asztal

Élvezzük az ételek széles repertoárját. Ügyeljünk a változatosságra.

Az alábbiak ételcsoportok közül egyet-egyet fogyasszunk naponta:

  • gabonafélék, kenyér, rizs, tészta, galuska;
  • zöldségfélék, bab- és borsófélék;
  • gyümölcsök;
  • tej, joghurt, sajt, túró;
  • hús, hal, szárnyasok, tojás, olajos magok.

Maradjunk fizikailag aktívak az izomerő és egészséges testtömeg megőrzése érdekében.

hirdetés


Fokozzuk a fizikai aktivitást és csökkentsük az üléssel eltöltött időt

Legalább háromszor étkezzünk naponta.

A napi háromszori étkezés garantálja a megfelelő energiabevitelt és az ételek varianciáját. Ha étteremben étkezünk, figyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk többet a kelleténél.

Figyeljünk az ételek eltarthatóságára, tárolására, minőségére.

Az ételmérgezés érdekében ügyeljünk az otthoni tisztaságra. Ne tároljunk a hűtőben semmit túl sokáig. Mindig ürítsük ki a hűtőből a túl sokáig ott hagyott élelmiszereket, ételeket.

c-vitamin

Fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget bőségesen.

Mindez azt jelenti, hogy legalább 2 adag gyümölcs és 5 adag zöldség szerepeljen étkezésünkben nap mint nap. (A saláta és a babfélék is zöldségnek minősülnek.)

Fogyasszunk gabonaféléket, teljes kiőrlésű kenyeret, tésztaféléket is.

Ezek az ételek az energiának és rostnak gazdag forrásai, de emellett a B-vitaminok teljes skáláját, vasat is cinket is hordoznak.

Ne hagyjuk ki a kalciumdús ételek fogyasztását sem.

Különösen az életkor előrehaladtával a csontállomány megtartásában rendkívül fontos szerep hárul a kalciumra, amelynek felszívódási képessége akkor a legjobb, ha természetes formában (tejtermékek, húsok, növények, stb.) jutnak a szervezetbe. Ezért fogyasszunk minden nap joghurtot, sajtot, túrót, tejet bőséggel.

Alacsony telített zsírtartalmú étkezést kövessünk.

Hal - a kiváló fehérjeforrás!

Mely ételekben szerepelnek telített zsírok? Elsősorban a sertéshúsban, szalonnában, tojásban, sajtban, vajban, a szárnyasok – különösen a kacsa – bőre alatt. Mivel a túlzott telített zsír bevitel fokozza a vér-koleszterin-, ill. triglicerid szintet, amely a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktora, ezért figyelni kell a zsírbevitel minőségére és természetesen mennyiségére.

Válasszunk alacsony sótartalú ételeket és csökkentsük a sózást.

A sózás hatására ugyanis  emelkedik a vérnyomás. Éppen ezért só helyett inkább zöldfűszerekkel ízesítsünk. Csökkentsük a felvágottak és egyéb félkész húsétel fogyasztását a kedvezőtlenül magas sótartalom miatt.

Kevés hozzáadott cukrot tartalmazó ételt fogyasszunk.

Cukrot nagyon sok élelmiszerben, természetes formában is megtalálunk. Például a tej, méz, gyümölcsök (különösen az aszalt), stb. igen gazdag cukorforrásul szolgálnak. Mindemellett a szervezetnek már nem hiányzik a „cukrozás” a palacsinta tetején vagy teába keverve, stb. Nem csak az elhízás- és ezzel együtt számos anyagcsere betegség rizikóját fokozza, hanem a fogakra is igen pusztítóan hat a túlzott cukorbevitel.

Fogyasszunk folyadékot, vizet megfelelő mennyiségben.

sportoló iszik

Ha a vizelet színe sötét sárga, szaga erős, akkor nagy valószínűséggel folyadékhiányban szenvedünk, melyet kerülni kell, mert számos betegséghez – végső soron halálhoz – vezet. Ezért a folyadékhiány elkerülése érdekében a következőket kell szem előtt tartani:

  •  Ne várjuk meg a szomjúságérzetet, mert akkor már nagyon nehéz az elvesztett folyadékot pótolni, különösen idősebb korban;
  • Nem csak a folyadékveszteség, hanem a székrekedés megelőzése érdekében is inni kell bőségesen;
  • A folyadékbevitellel elkerülhetővé válik a húgyúti fertőzéssek nagy része és a vesekő is.

A víz, tea, leves, kávé, dzsúz, gyümölcsök, zöldségek bővelkednek folyadékban. Azonban a kávé, tea, kóla koffeint is hordoz, amely fokozza a vizeletürítést. Így nem csupán a folyadék, hanem nagyon sok fontos ásványi anyag is távozik a szervezetből. Ezért egy adag teánál-, kávénál-, kólánál ne igyunk többet naponta.

Ha vizeletvisszatartási zavarral küszködünk, ne a folyadékmegvonással kezeljük magunkat, mert nem ez a megoldás. Konzultáljunk a kezelőorvossal, hiszen nem csak műtéti megoldások léteznek, hanem például a megfelelő kismedencei izomzat tornája is nagyon sokat segít.

Limitáljuk az alkoholfogyasztást.

A férfiaknak 2 dl, nőknek 1 dl jó minőségű bor napi bevitele ajánlott, annál többet viszont nem kedvező elfogyasztani. Azonban bizonyos betegségek fennállta esetén kifejezetten ártalmas. Ezért érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét az alkoholbevitelről.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.